Categorieën
Muziek

Robert van der Ende wint muziekquiz

De eerste Osse Openbare Muziekbiliotheekquiz is gewonnen door Robert van der Ende. Hij won de iPod nano 8 Gb. Tweede werd Peet Kappen en derde Peter Baaijens. Een voorlopige conclusie is dat de vragen iets té moeilijk waren. Maar de meeste deelnemers spraken na afloop uit dat ze veel muziek hadden gehoord die toch wel “iets” had.  Conclusie: in het voorjaar van 2009 wordt de tweede Osse Openbare Muziekbibliotheekquiz weer gehouden.

De quiz
Bestond uit drie rondes met elk tien tot twaalf vragen. Elk vraag bevatte drie subvragen. Al met al was het een lange zit. De middag duurde van een tot vier.

Twintig jaar cd’s in de Osse bibliotheek
De laatste jaren neemt het aantal uitleningen weliswaar af maar wordt de rol van de bibliotheek steeds duidelijker. Het is de enige plek in de regio Noord Oost Brabant waar cd’s geleend kunnen worden die reeds lang uit de handel zijn. Uiteraard kan veel gedownload worden maar het fysieke product bemachtigen is iets anders. Dit werd duidelijk toen onlangs het toonaangevende muziektijdschrift Oor de cd Mental floss for the globe van de Urban dance squad uitriep tot dé beste popplaat die ooit in Nederland zou zijn gemaakt. Die plaat is op dit moment niet meer leverbaar. Sinds 1989 maakt ze deel uit van de collectie van de Osse bibliotheek. Deze cd is samen met ongeveer 200 andere cd’s opgenomen in de Canon van de Nederpop. Ruim de helft van deze cd’s stonden inmiddels in het magazijn van de bibliotheek. Deze platen zijn teruggehaald en worden nu opnieuw onder de aandacht gebracht van de bezoekers van de bibliotheek.

We blijven cd’s uitlenen
Bibliotheek Oss heeft het voornemen om door te gaan met het uitlenen van cd’s. Juist nu, in een tijd dat veel gedownload kan worden, omdat cd’s deel uitmaken van onze cultuur. Dat geldt uiteraard ook voor boeken, speelfilms, games, luisterboeken of tijdschriften. Een Openbare Bibliotheek is én zal een plek blijven waar iedereen terecht kan om kennis te leren maken met de weerslag van die cultuur in de meest uiteenlopende informatiedragers.

Toekomstplannen
Binnenkort zal Bibliotheek Oss samen met andere cultuurinstellingen in Oss starten met de opzet van een website waar informatie te vinden zal zijn over muziek uit Oss en de regio. Muziek van nu maar nadrukkelijk ook muziek uit het verleden. Bibliotheek Oss gaat alle muzikanten van toen en nu benaderen om een exemplaar af te staan van door hen opgenomen muziek (cd, lp, dvd)  voor de collectie van de bibliotheek. Waardoor een stuk cultureel erfgoed beschikbaar komt voor een werkgebied van ongeveer 140.000 mensen. Muzelinck, Groene Engel, Popkollektief en het Stadsarchief trekken samen met de Osse Openbare Bibliotheek op om dit muzikale erfgoed bij elkaar te brengen en nieuw leven in te blazen.

Feest in het weekend van 29 februari/1 maart
In het weekend van 29 februari en 1 maart worden alle 21.000 cd’s uitgeleend voor vijftig eurocent per stuk. Verder wordt op zaterdag 1 maart van 13.00 uur tot 16.00 uur de Eerste Osse Openbare Muziekbibliotheekquiz gespeeld. Deelnemers krijgen vragen voorgelegd over uiteenlopende soorten muziek. De winnaar ontvangt een iPod Nano 8GB.

(vrijdag 22 februari 2008)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: