Categorieën
Beginzinnen

Joep Dohmen. Tegen de onverschilligheid

Maak kennis met Tegen de onverschilligheid : pleidooi voor een moderne levenskunst van Joep Dohmen  door de beginzinnen van de verschillende hoofdstukken. Het boek verscheen in 2007. (Ambo 2007, 316 p)

Recensie voor de Nederlandse Openbare bibliotheken
De vraag hoe je moet leven, is weer actueel geworden. Ooit kwam het antwoord van de dominee of van de psychotherapeut, maar de eerste neemt ons het stuur uit handen, de tweede repareert alleen de motor, en nu wij eindelijk zelf mogen sturen, weten wij niet waarheen. () In voortdurende samenspraak met denkers uit het verleden als Aristoteles, Montaigne en Nietzsche, en discussie met denkers uit het heden als Taylor, Kekes en Manschot, ontwikkelt hij een visie op op levenskunst die zich afzet tegen liberalisme en conservatisme en pleit voor authenticiteit en betrokkenheid. 

Onze neoliberale tijdgeest wordt gedomineerd door het beginsel van autonomie, opgevat als zelfbeschikking en niet-inmenging.

Inleiding
Vandaag zien we de terugkeer van de levenskunst.
1 – De terugkeer van de levenskunst
In een van zijn laatste interviews merkte de Franse filosoof Michel Foucault op: ‘Kunst [is] in onze samenleving iets geworden dat met voorwerpen te maken heeft en niet met mensen of met het leven.
2 – Toewijding aan jezelf
Toen Bertrand Russell begin 1900 door de straten van New York liep, zag hij overal verveling, pijn en onvrede op de gezichten van de mensen.
3 – Waarom de populaire levenskunst niet deugt
Wie ‘levenskunst’ intikt in een zoekmachine op internet, vindt duizenden treffers.
4 – Levenskunst in de klassieke oudheid
De geschiedenis van de levenskunst begint bij Socrates, die een ijkpunt is voor vrijwel alle antieke denkers na hem: Plato, Aristoteles, Epicurus, Zeno (de Stoa), de cynici en de sceptici.
5 – Het leven als kunstwerk – Nietzsches filosofie van de levenskunst
Nietzsches filosofie wordt getekend door een zware ernst en onrust, en ze heeft iets pathologisch.
6 – Autonomie of transcendentie?
Onze neoliberale tijdgeest wordt gedomineerd door het beginsel van autonomie, opgevat als zelfbeschikking en niet-inmenging.
7 – Authenticiteit als levenshouding
In de jaren dertig werd in de Verenigde Staten een wedstrijd gehouden wie het beste Charlie Chaplin kon imiteren, met alles erop en eraan, zoals driftig ijsberen, nagelbijten, zwaaien met de wandelstok, hoed op en af.
8 – Tegen de onverschilligheid
Onlangs publiceerde de politieke filosoof, socioloog en humanist Harry Kunneman zijn boek Voorbij het dikke-ik : bouwstenen voor een kritisch humanisme (2005)
9 – Tijd van leven
De tijd speelt een magische rol in ons leven.
10 – Leven volgens een ideaal
Er zijn in het algemeen twee manieren om een ethiek van de levenskunst op te zetten.
11 – Pleidooi voor een moderne vriendschapscultuur
Onder de intrigerende titel ‘Vriendschap is beter dan liefde’ publiceerde het feministische maandblad Opzij een spraakmakend interview met de humanist, ethicus en filosoof Henk Manschot. 

Homepage Beginzinnen
(donderdag 27 maart 2008)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: