Categorieën
KUnst

Martin Parr en duurzaamheid

Het Graphic Design Museum in Breda toont de komende maanden objecten die verzameld zijn door de bekende fotograaf Martin Parr. Deze Brit is bekend geworden door foto’s die hij maakt van de westerse mens die aan het consumeren is.  Hilarische, anekdotische en vaak confronterende beelden.

In Breda worden objecten getoond die hij door de jaren heen in verschillende landen heeft verzameld. Bijzondere objecten, bijzondere verzamelingen. Zoals objecten met daarop een portret van de Iraakse dictator Sadam Hoessein. Of bedrukte dienbladen. Minifotoboekjes van Hitler voor aan de kerstboom, serviesgoed met daarop de afbeelding van Margaret Thatcher. Wandkleden met beelden van 9/11 en Osama Bin-Laden toiletpapier.

Terwijl hij zijn tentoonstelling aan het inrichten was in Breda stelde een verslaggever van NRC Handelsblad enkele vragen aan de fotograaf.

Wat vindt u van de humanistische fotograaf die naar rampgebieden gaat om het leed vast te leggen?
Ik ben blij dat iemand het doet, maar het is niet het enige verhaal dat in de wereld plaatsvindt. Het voornaamste verhaal is de hebzucht van het Westen.

Maar in China wil ook iedereen een auto, dat heeft u zelf net vastgelegd in uw nieuwe serie ‘Luxury World’?
Tuurlijk, en de Chinezen hebben ook het recht om dat te willen. Maar er gaat ongetwijfeld druk komen op onze hulpbronnen waardoor de wereld zal imploderen.

Maakt u zich daar dan druk over?
Nou, ik ben me er bewust van.

Maar willen we uiteindelijk alleen maar meer consumeren? Bent u daar pessimistisch over?
Ja, je moet wel. Maar ik roep dit niet van de daken. Ik creëer entertainment. Pessimisme is niet het eerste dat ik wil verkopen.

Bron: NRC Handelsblad van zaterdag 28 september 2008

(zaterdag 28 september 2008)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: