Categorieën
Boeken Duurzaamheid

Ik wil graag die burger terug

In nummer 70 van het tweemaandelijks verschijnende tijdschrift Genoeg (uitgegeven door Heleen van der Sanden te Oss) (!) staat een lang artikel waarin een dertigtal Tweede Kamerleden zich uitspreken over het fenomeen consuminderen.

De redactie van Genoeg legde een vragenlijst voor aan deze politici. De kop van het artikel is: Tweede Kamer pleit voor consuminderen. Of deze kop de lading dekt en zal leiden tot het “verleggen van latten” moet betwijfeld worden, maar het artikel geeft redelijk weer dat ook politici zich realiseren dat ze net als hun landgenoten regelmatig iets aanschaffen dat achteraf nuchter beschouwd niet zo nodig was.

In een apart kadertje geeft fractievoorzitter Femke Halsema van Groen Links haar reactie op de uitkomst van de enquête, waaraan ze zelf niet heeft meegedaan. Kop van dat stukje is: Ik wil graag die burger terug. Uit dat stukje een citaat:

In haar boek zal ze uitleggen, zegt ze, dat er een verband is tussen de aanschaf van haar lippenstift, de aankoop van een nieuwe flatscreen, de voedselcrisis en het feit dat mensen in Nederland hun rekening niet meer kunnen betalen. We moeten ervan overtuigd raken dat een ander leven mogelijk is. We zijn de slaaf van onze kooplust, terwijl we juist meer de baas over ons eigen bestaan zouden moeten zijn. ()

Haar boek is een pleidooi voor een andere samenleving. Halsema analyseert hoe de laatste dertig jaar de consument de burger heeft verdrongen. Dus hoe de Nederlander van een oppassend, sociaal wezen is veranderd in een koopgraag, calculerend persoon. ‘We zijn allemaal consumenten geworden, met alle consequenties van dien. Ik wil graag die burger terug. En daar heb ik een politiek programma voor geschreven.

In oktober 2008 komt het (verlate) boek van Femke Halsema uit onder de titel Geluk! : voorbij de hyperconsumptie, haast en hufterigheid (Bert Bakker).

In het artikel flirt Femke Halsema met de haar toegedichte verslaving aan het kopen van jurkjes (als ze bijvoorbeeld bij Zara haar 28ste jurkje aanpast.  Kopen werkt als een drift).

( woensdag 1 oktober 2008)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: