Categorieën
Liedjes Muziek

Gerard van Maasakkers. Pas op de plaats

Gerard van Maasakkers is een Brabants artiest die zich van een folkartiest ontwikkeld heeft tot een zanger die ook aan andere muziekgenres raakt.

Op deze cd rapt hij in een Liedje van niks, haalt hij er een harmonie-orkest bij maar komt hij ook met liedjes die sterk lijken op het werk uit zijn beginjaren. Hij bewerkt een Engelse song van The Watchman (Ad van Meurs uit het nabije Eindhoven) zodanig dat het als Boom aan de rivier perfect past binnen het van Maasakkers-oeuvre. Hoogtepunt van deze cd is Jehan, waarin hij in een lange tekst duidelijk maakt waar zijn liefde van de muziek vandaan is gekomen. Waar zijn eigen roots liggen en hoe die roots voor iedereen van belang zijn. (hd 24 november 2003)


Sommige platen geven pas langzaam hun geheimen prijs. Vanaf de allereerste beluistering sprong nummer negen eruit waarin Gerard eer betoonde aan zijn vader Jehan. Een lange tekst waarin hij het leven van zijn ouders neerzet: hoe ze elkaar troffen, trouwden, kinderen kregen en hun dagelijks werk verrichten. En al die tijd was er voor vader Jehan de muziek, het oefenen met de harmonie en de dagelijkse strijd om zijn lippen in vorm te houden (`vur d´un amezuur´). Gerard maakt door dit eerbetoon onuitgesproken duidelijk waarom hij in de muziek verzeild is geraakt. En onuitgesproken duidelijk waarom hij nummer twee op deze cd heeft opgenomen.

Dat is een nummer van de Belg Lieven Tavernier.

De fanfare van honger en dorst gaat over een bijzonder fanfare. Deze fanfare bestaat uit jongemannen die elkaar in hun adolescentie doorlopend treffen, lol trappen, de cafés afschuimen enzovoorts. Een periode die voorbij gaat als er een meisje in het spel komt en er getrouwd gaat worden. Dan valt die fanfare uit elkaar, maar geen nood, er staat altijd een nieuwe generatie klaar die de stoet voortzet. En op een gegeven moment volgens een ijzeren wet weer uit elkaar zal vallen. Een troostrijk nummer over opgroeien en het loslaten van illusies en idealen. Niet spijtig, eerder melancholiek.

De orginele track staat op de verzamelcd Surivlaams!. het origineel wordt gezongen door Jan de Wilde, maar de auteur is Lieven Tavernier (die het voor zover bekend zelf nog niet officieel heeft opgenomen laat staan uitgebracht).

(vrijdag 31 oktober 2008)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: