Categorieën
Boeken Maatschappij Onmetelijke kwaliteit

Luister niet meer naar het volk!

Dat is de uitdagende titel van de lezing die communicatietrainer Richard Engelfriet en wetenschapsfilosoof Herman de Regt op zondagmiddag 16 maart houden in de Groene Engel. Zij zijn de sprekers tijdens de vierde bijeenkomst in de Blikopener Speciaal reeks “Onmetelijke kwaliteit”, die georganiseerd wordt door BasisBibliotheek Maasland, Brabants Dagblad en Groene Engel.

bol.com | Verkeerd Verbonden!, Richard Engelfriet | 9789078709008 | Boeken

De lezing met als volledige titel “Luister niet meer naar het volk! : hoe Nederland verzuimt onmetelijke kwaliteit te benutten” wordt gehouden van twee tot vier uur. Aansluitend is er in het café gelegenheid tot napraten.

Kaarten kosten 8 euro en zijn verkrijgbaar en te reserveren bij de Groene Engel.  Reserveren van kaartjes is ook mogelijk in alle vestigingen van BasisBibliotheek Maasland en bij boekhandel Derijks.

Richard Engelfriet (1977), studeerde Arbeid- en Sociale Zekerheidswetenschappen aan de Universiteit van Tilburg. Thans is hij zelfstandig ondernemer en verzorgt communicatietrainingen. Samen met wetenschapsfilosoof Herman de Regt (Oss, 1963) schreef hij Verkeerd Verbonden!

Engelfriet en de Regt bepleiten dat politici en overheden niet constant naar hun burgers moeten luisteren maar voorgenomen beleid daadwerkelijk gaan uitvoeren. Inmiddels is over veel issues wel bekend hoe de burgers denken en wat ze wel of niet willen. Zij stellen dat er niet langer getalmd kan of moet worden  door een zoveelste adviesgroep in het leven te roepen, een extra enquête te houden of met focusgroepen te werken. Hun advies is: schakel deskundigen in om de problemen aan te pakken en leg aan het einde van de regeerperiode verantwoording af en vraag dan om vertrouwen voor een volgende ronde (van vier jaar). Ga vooral tussentijds niet om de haverklap terug naar de burgers.

In hun boek Verkeerd Verbonden zeggen de auteurs het als volgt: “Omdat burgers voor hun veiligheid en welzijn in feite zijn overgeleverd aan de politiek, moeten de politici heldere keuzes presenteren, niet luisteren naar het volk maar naar de experts, hun rug recht houden en de consequenties van de stem van de kiezer aanvaarden.”

(maandag 5 januari 2009)

Homepage Onmetelijke kwaliteit

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: