Categorieën
Herlevend burgerschap

De gebroeders Meester in de maand van de filosofie

Zondagmiddag 18 april vragen de gebroeders Meester zich in de Groene Engel af of wij in het vrije Westen werkelijk de vrijheid hebben om ons leven zo in te richten als wij willen?

Filosofenduo De Gebroeders Meester tijdens Maand van de Filosofie in Oss

“We mogen dan in het vrije Westen leven, maar hebben wij werkelijk de vrijheid om ons leven zo in te richten als wij willen?”

Op zondagmiddag 18 april is dit de kernvraag, die de Gebroeders Frank en Maarten Meester zichzelf, elkaar en het publiek stellen. Zij verzorgen de vijfde lezing in de reeks Herlevend Burgerschap, georganiseerd door BasisBibliotheek Maasland in samenwerking met Groene Engel. De lezing vindt plaats van twee tot vier uur. Aansluitend is er in het café gelegenheid tot napraten. Kaarten kosten 5 euro voor leden van de bibliotheek en 8 euro voor niet-leden. Ze zijn verkrijgbaar en te reserveren in de bibliotheek Oss en bij de Groene Engel.  Reserveren van kaartjes is ook mogelijk in alle vestigingen van BasisBibliotheek Maasland.

Dit jaar is het thema van de Maand van de Filosofie ‘Vrijheid’. De titel van de lezing van Frank en Maarten Meester deze middag luidt ‘Herlevend Burgerschap : Waar staan we?’
Zij blikken hierin terug op het Blikopener Speciaal thema van dit seizoen, de thema’s van de eerste vijf seizoenen en laten hun licht schijnen over het thema van 2010-2011. Eigenlijk zijn al deze thema’s terug te voeren op het thema ‘Vrijheid’, namelijk naar de kernvraag wat wij in het vrije Westen met onze vrijheid doen.

bol.com | Meesters in de filosofie, Maarten Meester | 9789085713067 | Boeken

Denken we met zijn allen dat ‘Het Goede Leven’ te koop is en leven we volgens het motto Tijd is Geld? Of moeten we de zaak omdraaien en inzien dat Geld Tijd is? Soms zijn radicale keuzes nodig om datgene te kunnen doen wat je eigenlijk écht de moeite waard vindt; als individu en als lid van de gemeenschap. Maarten Meester heeft dit dilemma aan den lijve ondervonden en hieruit consequenties en lering getrokken, getuige zijn vier “vrijheidsstrategieën”. Denkt Frank Meester er ook zo over? In hun ludieke tweegesprek tijdens deze bijeenkomst zal dat zeker tot uiting komen.

Frank en Maarten Meester zouden volgens ons programma de Blikopener Speciaal reeks 2009-2010 afsluiten. Inmiddels is echter het kabinet gevallen en zijn op 9 juni de vervroegde verkiezingen. Een goede reden om een extra lezing aan het thema ‘Herlevend Burgerschap’ te koppelen. Immers de burgers van Nederland kunnen zich binnenkort uitspreken over het beleid voor de komende vier jaar.

BasisBibliotheek Maasland heeft schrijver/essayist/columnist Bas Heijne bereid gevonden om op zondagmiddag 16 mei naar Oss te komen, om te spreken over burgerschap en leiderschap, gebaseerd op zijn boek “Harde liefde : Nederland op zoek naar zichzelf” dat waarschijnlijk in mei zal verschijnen. Heijne was eerder te gast in de Blikopener Speciaal reeks Ontnuchteringsjaren (2006-2007) en staat garant voor een goed doordacht betoog. Noteert u daarom ook deze datum vast in uw agenda!

(woensdag 17 maart 2010)

Homepage Herlevend burgerschap

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: