Categorieën
Maatschappij Oude doos

De TrendRede in een nieuwe lente

Maandag 8 november 2010 werd de eerste TrendRede uitgesproken. Het thema van die alternatieve TroonRede sluit aan aan bij het jaarthema van BasisBibliotheek Maasland: Tijd voor een nieuwe lente.

Trendwatchers geven hun visie: het is hoop versus wanhoop
Onder deze kop verscheen op dinsdag 9 november in het Brabants Dagblad een verslag van de eerste TrendRede. De TrendeRede is een initiatief van tien Nederlandse trendwatchers om één keer per jaar hun visie op onze tijd(geest) te geven. Met een knipoog naar de derde dinsdag van september noemen ze het de TrendRede.

Tijd voor een nieuwe lente
In het vroege voorjaar van 2010 benoemde BasisBibliotheek Maasland tot het jaarthema 2010-2011 Tijd voor een nieuwe lente. Daarmee probeerden we aan te geven dat we aan de vooravond zouden staan van een periode waarin we weer (iets meer) vertrouwen in de toekomst zouden hebben. Dat een periode zou aanbreken waarin het minder zou gaan om het benoemen van zondebokken, maar meer een tijd waarin iets van een lentegevoel zou opbloeien. In het kader van dit thema komen de komende maanden verschillende personen naar Oss die in hun lezing elementen zullen bespreken die met die lente te maken hebben. Die lente onstaat niet vanzelf. Binnen de samenleving moeten wat dat betreft bakens worden verzet.

De aftrap werd op zondag 17 oktober gedaan door psycholoog en trendwatcher Tom Kniesmeijer. Hij is de auteur van Seizoenen van de tijdgeest én de belangrijkste man achter het initiatief dat geleid heeft tot het ontstaan van de Trendrede. In zijn boek uit begin 2009 voorzag hij dat er na een periode van herfst en winter een lente zit aan te komen. En hij zag – en ziet – om zich heen in de samenleving uiteenlopende signalen die daarop wijzen. Toch kon hij op zondag 17 oktober niet verhullen dat er aan de andere kant nog steeds op veel plekken in de samenleving een winterse sfeer heerst.

Hoop versus wanhoop
De TrendRede is op maandag 8 november (de tweede maandag van november – dat in de ogen van de tien vaders van de TrendRede tot een begrip moet uitgroeien -) in Utrecht uitgesproken. Tegelijkertijd is de tekst ook op internet geplaatst. In zestien pagina’s (feitelijk 11 A4-tjes) ontvouwen ze hun visie op onze huidige tijdgeest.  In die trendrede staan optimisme en pessimisme naast elkaar. Het kan vriezen of dooien. Om binnen de beeldspraak van de seizoenen te blijven.

De tijdgeest
De TrendRede is vlot geschreven. Je merkt aan alles dat de dames en heren ervaring hebben met het verwoorden van trends en het pakken van de tijdgeest. Iedereen die enigszins de discussies over de koers die onze samenleving in zou moeten slaan volgt, zal onderwerpen herkennen die in de Trendrede worden aangesneden. Je merkt ook dat aan deze relatief korte tekst een karrevracht aan informatie ten grondsslag ligt. Het is meer als een willekeurig blog of mening in een ingezonden brief.

Tien hoogopgeleide dames en heren met een sensitiviteit voor ‘dé tijdgeest’ doen in deze TrendRede niet zomaar een uitspraak. Ze waarschuwen voor de tweedeling die in ons land en andere landen in het Westen valt te bespeuren. Enerzijds een grote groep die ‘bang’ is voor de toekomst en op basis van die angst gedrag vertoont. Bezig is de problemen uit het verleden op te lossen en zaken die relatief ver weg lijken (in tijd en afstand) te negeren of weg te redeneren. Anderzijds is er een grote groep die hoopvol gestemd is en vooruit wil. Die de grote uitdagingen van onze tijd wil gaan aanpakken en daar volop (economische) kansen ziet.

Tom Kniesmeijer op zondag 17 oktober
Tom Kniesmeijer was op zondag 17 oktober 2010 in de Groene Engel ondanks alles optimistisch: de lente kan ietwat vertraagd komen, maar komen doet t’ie. En dat is feitelijk ook de conclusie die de trendwatchers in hun TrendRede betrekken. Ze zijn optimistisch gestemd. Die lente komt er – heus – wel.

Klik hier voor de volledige tekst

(woensdag 10 november 2010)

Homepage Tijd voor een nieuwe lente

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “De TrendRede in een nieuwe lente”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: