Categorieën
Maatschappij

Laatste stuiptrekking

Eurocrisis is laatste stuiptrekking van een wereldorde
Onder deze kop verscheen op dinsdag 17 mei in NRC Handelsblad een interview met de Belgische econoom Freddy van den Spiegel. Werkzaam bij de bank BNP Paribas Fortis. Uit dit interview enkele citaten. Dat – ondanks de negatieve zaken die hij aankondigt – toch optimistisch eindigt.

Vraag: Wat betekent dat voor Europa?
“We moeten ons aanpassen aan een realiteit die we niet kennen. We hebben leiders nodig die ons daar doorheen kunnen loodsen. Churchills. Ik zie ze niet, u? Ik zie alleen leiders die net zo angstig zijn als het volk. Wat Europa politiek moet doen, is verschrikkelijk moeilijk.

China en Rusland en Brazilië willen hun gewicht in instituties als het IMF laten gelden. Het IMF werkt volgens het naoorlogse model, gedomineerd door het Westen. Op den duur zal voor Europa misschien één zetel overblijven, meer niet. Hier is de paradox: Europa is minder populair dan ooit, en juist nu moeten Europese landen hun nationale zetels opgeven en hun vertegenwoordiging Europees regelen. Good luck voor Merkel en Sarkozy.

Maar, alleen global governance kan de turbulentie in goede banen leiden. We kunnen ons met een bevolking van 800 miljoen in het rijke Westen niet meer 80 procent van ‘s werelds rijkdommen en energie blijven toe-eigenen, terwijl de overige 6 miljard in de Middeleeuwen blijven zitten. We moeten afspraken maken over de verdeling van grondstoffen, zuurstof en water.
De enige twee bestaande fora die geschikt zijn voor dit soort onderhandelingen, zijn de G20 en het IMF.

Vraag: kan zo’n ‘wereldbestuur’ wel werken?
Het zal moeilijk zijn, maar het is de enige mogelijkheid. De tijd van westerse theekransjes is voorbij. Met kernwapens is het sinds 1945 ook gelukt afspraken te maken. Als we ons best doen, kunnen we hier ook wat van maken.

Vraag: Wordt u hier niet depressief van?
Nee, maar ik ben een optimist en optimisten zijn vaak een beetje naïef.

(dinsdag 17 mei 2011)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Laatste stuiptrekking”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: