Categorieën
Who's in control?

Nextopia en Genoeg

In 2010 verscheen Nextopia : leven, zaken en liefde in de expectations society. De VPRO-gids publiceerde een lang interview met Micael Dahlén, een Zweedse professor marketing en consumentengedrag.

bol.com | Nextopia, Micael Dahlen | 9789049105846 | Boeken

Een ‘onorthodoxe man die schopt en shockeert om denken en doen te veranderen’. In Nextopia schetst hij een samenleving waarin mensen doorlopende op zoeken (zouden) zijn naar the next ding. Een mensenras dat nooit tevreden en content met een recent verworven bezit (of dienst) kan zijn. Sterker, die doorlopend op zoek zou zijn naar nieuwe kicks and thrills. Een mensensoort die qua levenshouding diametraal staat tegenover mensen die de Engelse schrijver John Michael Nash in zijn boek Genoeg uit 2008 voor zich ziet. Die mensen zijn doorlopend op zoek naar manieren van leven waarin genoeg genoeg is. Kortom een duurzaam leven, waarin men zich realiseert dat geluk niet zit in een doorlopende ratrace naar meer en (daarmee samenhangend) telkens iets anders.

De recensie voor de bibliotheeksector was als volgt: De ‘expectations society’ is een zich ontwikkelende hedendaagse maatschappij die gebaseerd is op het gedrag van de moderne mens.

De titel van dit boek is afgeleid van het internet-blog Nextopia info. Symptomen van de expectations society zijn de Appel iPhone, PDA’s, animatiefilms van Disney, internet games, Avatars, twitter, instant messaging, online dating en nowcasting. Een maatschappij waarin mensen multitasken maar ook veel stress hebben. Kenmerkend is tevens dat mensen zo’n drie maanden gelukkig kunnen zijn, dus moeilijk gelukkig blijven maar wel snel weer gelukkig kunnen worden omdat alles voor het grijpen ligt. Een verrassende onthulling over tevredenheid en de rol van materie daarin. Het belang van verwachtingen is boeiend, want iets dat je hebt, is minder waardevol, spannend of plezierig dan iets dat je nog wilt hebben. De auteur is een jonge professor in Stockholm. Een vermakelijk, onthullend en ontnuchterend boek over de moderne samenleving en allerlei trends, nieuwe normen en omgangsvormen daarin.

De bibliotheekrecensie van Genoeg: Dit boek beschrijft de reactie op overvloed van onze hersenen, die stammen uit de oertijd en geconditioneerd zijn om op schaarste te anticiperen. De schaarste is anno nu voorbij, we hebben thans dankzij technologische ontwikkelingen zoveel van alles dat we het nooit allemaal kunnen betalen, gebruiken of genieten. Desondanks hamert de commercie erop dat we nog steeds niet alles hebben om echt gelukkig te zijn. Maar ons streven naar meer leidt eerder tot ziektes, vermoeidheid, depressies en schulden. De auteur, een Britse journalist, pleit ervoor een rem te zetten op ons genetisch bepaalde verlangen naar meer, om te aanvaarden wie we zijn en tevreden te zijn met wat we hebben. In acht hoofdstukken (Genoeg informatie, Genoeg eten, Genoeg spullen, Genoeg werk, Genoeg keuzes, Genoeg geluk, Genoeg groei, Nooit genoeg) onderzoekt hij – wetenschappelijk onderbouwd – hoe dit probleem is ontstaan en geeft hij praktische adviezen over hoe we ons leven kunnen beteren. Want: de knop moet om! Een vlot geschreven, leerzaam boek voor iedereen. Inclusief inleiding, literatuurverwijzingen & noten. Sobere uitvoering, geen illustraties.

(dinsdag 31 mei 2011)

Homepage Who’s in control?

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Nextopia en Genoeg”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: