Categorieën
Boeken

Appel aan de echte bestuurders

Onderstaande reactie kregen we als reactie op de aankondiging dat het college van B&W van de gemeente Maasdonk het voornemen heeft uitgesproken met de bibliobus te stoppen.

Beste burgemeester, college en raadsleden,

Mijn naam is Marc Janssen. Ik woon in Vinkel samen met mijn vrouw en drie dochters [3,5,7]. Een week geleden las ik in het Brabants Dagblad dat de biebbus zou moeten verdwijnen als  gevolg van de bezuinigingen.

Hoewel ik wist van de bezuinigingen, en ook heb gelezen dat het culturele en het verenigingsleven daarvan de dupe zouden worden was ik onaangenaam verrast door dit aangekondigde voornemen van de gemeente Maasdonk.

De biebbus verdwijnt. Dat betekent dat wij in Vinkel, maar dat geldt voor heel Maasdonk, Bibliotheek-loos zijn. Niks meer. Wij hebben niet eens meer de kans om binnen ons eigen dorp naar de bibliotheek te gaan. Terwijl wij toch al niet erg verwend zijn, want hoe je het ook wendt of keert een biebbus is geen luxe. Het is een uitgeklede bibliotheek; de plek waar je boeken kunt lenen.

Graag zou ik hier dan ook staan om te vragen wanneer de bouw van de bibliotheek in Vinkel met culturele ruimte start. Ik begrijp echter dat dit nu niet aan de orde is.

Willen wij, in Maasdonk, ervaren wat een moderne bibliotheek doet, dan moeten wij naar Heesch of Oss. Daar is de bibliotheek een cultureel podium, een actieve organisatie die midden in de samenleving staat.

Maar in plaats van te mogen hopen dat wij in Vinkel ook kennis maken met die moderne bibliotheek, overweegt u de biebbus de nek om te draaien. En daarmee de kans dat onze kinderen in aanraking komen met de bibliotheek verkleinen. De toegankelijkheid van de bibliotheek, de boeken, de kennis wordt veel slechter. Dat is meer dan jammer.

Want de bibliotheek is er toch voor iedereen? Ook in Maasdonk moeten kinderen, ouderen; iedereen de kans krijgen om naar de bibliotheek te gaan. In de eigen omgeving. Het zou toch te gek zijn dat wij naar Heesch of Oss moeten voor een bezoekje aan een bibliotheek?

In Vinkel, Nuland of Geffen moeten wij toch ook gewoon een boek kunnen lenen. Het plezier kunnen beleven van door de kasten zoeken naar een boek dat je nog niet kent, informatie zoeken en vinden voor een spreekbeurt, puzzels meenemen. Het plezier dat kinderen beleven tijdens een bezoek aan de bibliotheek, het plezier dat het ons geeft en ook het plezier dat ouderen beleven tijdens een bezoek; dat is voor mij de belangrijkste reden om tegen de bezuiniging te zijn. Een bezoek aan de bus is leuk, het stimuleert ze, het inspireert, het geeft sociaal contact.

En dat de kinderen er de vruchten van plukken, dat ze wellicht beter presteren op school, makkelijker informatie opnemen etc. dat is mooi meegenomen, maar het gaat er mij om te benadrukken dat het voor kinderen vooral leuk is. En dingen die leuk zijn en die ook nog bewezen goede effecten hebben; die moet je koesteren.

En niet afschaffen.

Bedankt voor uw aandacht.

Bibliobus stopt al per 1 juli | Oss e.o. | bd.nl

(maandag 6 juni 2011)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d