Categorieën
Boeken

Woeste zebra in de bibliotheek (Oss)

Op woensdag 29 juni overhandigden Ireen van Maarle en Lucy de Graaf het eerste exemplaar van Woeste zebra in de bibliotheek! in de Openbare Bibliotheek van Oss aan Jan Marijnissen.

Klik hier voor een kort filmpje op YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=BV6wSKfq7Is

Woeste zebra in de bibliotheek! is een prentenboek dat gemaakt is door schrijfster Ireen van Maarle (woonachtig in Oss) en illustratrice Lucy de Graaf (uit Den Bosch). Het kleurrijke boek is uitgegeven door de gerenommeerde uitgever De Vier windstreken  en omvat 28 pagina’s.

Spannend verhaal in een bijzondere setting
Het boek is bedoeld voor jonge kinderen. Het verhaal speelt in een bibliotheek. Een bijzondere. Lucy de Graaf heeft de tekeningen voor dit boek gemaakt in de Osse bibliotheek. En dat is voor iedereen die daar wel eens komt goed zichtbaar. In de tekst komt het woord Oss niet voor. Derhalve is het boeken alleen voor trouwe bibliotheekbezoekers een feest der herkenning. Voor anderen is het een spannend verhaal over een zebra in … een bibliotheek.

Jan Marijnissen
Deze oud-SP-voorman heeft op woensdag 29 juni om 14.00 uur het eerste exemplaar in ontvangst genomen. Ireen van Maarle las vervolgens samen met een meisje het boek voor. Boekhandel Derijks verkocht deze middag exemplaren van het boek. Ireen van Maarle en Lucy de Graaf signeerden gekochte boeken. En tot slot verscheen op zek rmoment een jongeman in een zebrapak. Die uitgelaten door de jeugdafdeling holde en de harten van de maaksters verwarmde. Al met al een geslaagde boekpresentatie.

Persbericht – Woeste zebra in de bibliotheek
Woensdag 29 juni vindt in de bibliotheek Oss de boekpresentatie plaats van het door Ireen van Maarle geschreven prentenboek ‘Woeste zebra in de bibliotheek’. Dit prentenboek speelt zich af in de bibliotheek Oss.

‘Woeste zebra in de bibliotheek’ speelt zich af in de bibliotheek Oss. De bibliotheek wordt opgeschrikt door het bezoek van een zebra die als een wild beest door de hele bibliotheek raast en daarbij op verschillende plekken in de bibliotheek komt. Gelukkig blijkt achteraf dat de zebra gewoon een jongetje in een zebrapak is… Het boek is op rijm geschreven en kan goed gebruikt worden ter voorbereiding op een bibliotheekbezoek met jonge kinderen.
Vaste bezoekers van de bibliotheek zullen in de illustraties, die gemaakt zijn door Lucy de Graaf, veel herkenbare elementen terugvinden. Vooral de jeugdafdeling is uitgebreid en zeer gedetailleerd in beeld gebracht, van de voorleeshoek tot en met de blokkendoos en de paddenstoelen waar kleurpotloden in zitten.

Woensdagmiddag 29 juni zal om 14.00 uur onder het genot van een hapje en een drankje het eerste gesigneerde exemplaar van ‘Woeste zebra in de bibliotheek’ uitgereikt worden aan de heer Jan Marijnissen. Vervolgens zal schrijfster Ireen van Maarle voorlezen uit haar prentenboek en kunnen alle kinderen een kleurplaat kleuren van een van de illustraties uit het boek. Daarnaast is boekhandel Derijks aanwezig voor de boekverkoop en is illustratrice Lucy de Graaf bereid gevonden om de verkochte boeken te signeren. De boekpresentatie vindt plaats op de jeugdafdeling van de bibliotheek Oss. Toegang is gratis.

(dinsdag 14 juni 2011)

Artikel in het Brabants Dagblad van donderdag 30 juni 2011 (Loepkijker)


(donderdag 30 juni 2011)

Het belang van (voor)lezen en leesbevordering


Toevallig werd op vrijdag 24 juni 2011 in De Boekenberg in Eindhoven het ‘levenswerk’ van Jos Walta gepresenteerd. Jos Walta heeft een lange carrière in het onderwijs en zich door de jaren heen warm gemaakt voor lezen en het leesonderwijs. De laatste jaren is hij verbonden aan kinderboekenwinkel De Boekenberg (aan de Kleine Berg) in Eindhoven. Daarnaast adviseert hij jaarlijks honderden onderwijzers, ouders en bibliothecarissen op het brede terrein van leesbevordering. Eind juni 2011 verschijnt zijn levenswerk Open boek : handboek leesbevordering door Jos Walta. Dit prachtig uitgegeven boek (in samenwerking met de Stichting Lezen) is vooral bedoeld voor leerkrachten en bibliothecarissen. In tien hoofdstukken reikt hij uiteenlopende aspecten van en rondom leesbevordering aan. Het is verplichte kost voor iedereen die zich wil oriënteren op dit terrein. Indien scholen zijn adviezen ter hand willen nemen dan gaat dit (helaas) geld kosten. Hij vindt dat elke school een goed uitgeruste schoolmediatheek zou moeten hebben. Leesbevordering kan echter in zijn ogen alleen (en terecht) van de grond komen als ouders er het belang ook van inzien. En zich inspannen om daaraan thuis hun steentje bij te dragen. In hoofdstuk 7 (Leesbevordering en ouders) formuleert hij het als volgt. Regels waarin de bestuurders uit Maasdonk onbedoeld aangesproken worden op hun onverantwoordelijke gedrag om het het lezen in hun gemeente te frustreren (door de bibliobus bij drie basisscholen weg te bezuinigen).Een citaat over Leescultuur en het ‘beslissende boek’ (pagina 25)
Actuele kinderboeken zijn daarom een belangrijke bron van leren. Hoe eerder kinderen met boeken in aanraking komen, des te groter zijn de effecten op hun taal- en leesontwikkeling. Kinderen die uit zichzelf gemotiveerd zijn om te (leren) lezen, lezen sneller en beter dan hun leeftijdgenoten die niet in een leescultuur zijn opgegroeid.

() Een laatste argument om kinderboeken een belangrijke plaats in het basisonderwijs te laten innemen, wordt hier ontleend aan een lezing van Kees Fens met de titel: ‘Het beslissende boek’. Eén kinderboek kan er in de basisschoolperiode toe leiden dat je een lezer wordt. Het hangt ervan af of je zo’n ‘beslissend boek’ tegenkomt: een boek dat jou tot lezer kroont en je leert genieten van fictie.

(zondag 26 juni 2011)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d