Categorieën
Boeken Who's in control?

Tien geboden voor het brein & Mappiness

Psychiater René Kahn schreef op verzoek van zijn dochter een boek over wat goed en slecht is voor het brein.

Dit boek – De tien geboden voor het brein – verscheen op 5 november en is voor iedereen een aanrader die zich zich afvraagt wat je moet doen en laten om je brein ‘op peil te houden’. Het is een kort boekje (152 pagina), geschreven door een hoogleraar die de kunst verstaat om wetenschappelijke kennis en inzichten te vertalen naar een groot publiek.

Tien geboden
René Kahn heeft gekozen voor een aloude methode. Formuleer in tien korte regels waaraan men zich moet houden. De bekendste tien geboden zijn natuurlijk afkomstig van de (Joods-christelijke) God en tot ons gekomen door Mozes. Door de eeuwen heen hebben verschillende auteurs deze methode gebruikt om zaken naar voren te halen die zij (voor anderen) belangrijk achten.

René Kahn
Is als hoogleraar psychiatrie verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Hij is bij een groter publiek bekend geworden door zijn boeken Onze hersenen : over de smalle grens tussen normaal en abnormaal (uit 2006) en De appel en de boom : waarom ben je wie je bent – Is dat aanleg of opvoeding? (2011).

Hersenen: een onbegrepen orgaan
In de Tien geboden voor het brein heeft hij het voor de eerste keer niet over patiënten, maar over normale en gezonde mensen. In een interview zegt hij er het volgende over:

Hersenen zijn bij het grote publiek nog steeds het meest onbegrepen orgaan, ondanks de populariteit van Dick Swaabs Wij zijn ons brein. Mensen denken dat hun brein iets statisch is, onveranderbaar en niet te beïnvloeden door de manier van leven – heel anders dan hun hart of hun longen. Wat niet zo vreemd is, want in de wetenschap werd tot in de jaren negentig ook nog gedacht dat hersenen, als ze volgroeid waren, bleven zoals ze waren: geen celdelingen meer, geen nieuwe verbindingen.

Nieuwe verbindingen
Dat is the magic word. Door de geboden van René Kahn na te leven worden nieuwe verbindingen in je brein gelegd. Waardoor dat brein beter blijft functioneren. Zijn geboden geven echter geen garantie dat u geen hersenziektes kunt oplopen. Of slimmer wordt.
Dat de hersenen flexibel en kneedbaar heeft grote gevolgen. Citaat René Kahn: mensen hebben de gezondheid, groei, functie, samenhang en kwaliteit van hun hersenen deels zelf in de hand. Aanknopingspunten voor een Openbare Bibliotheek
Niet verrassend is dat verschillende geboden een relatie hebben met een openbare bibliotheek en haar gebruikers. 

De tien geboden om uw brein gezond te houden
1. Studeer
2. Slaap
3. Maak muziek
4. Stress niet
5. Maak vrienden
6. Geniet aanzien
7. Drink niet
8. Zweet
9. Speel
10. Kies uw ouders met zorgHet begin van het eerste hoofdstuk (gebod)Mappiness – nog een reden om een bibliotheek te bezoeken
Op 9 november bracht De Volkskrant in de rubriek varia het ‘nieuws’ dat mensen het gelukkigst zijn tijdens sex. Dit artikel werd met een knipoog gebracht en was een verwijzing naar een Engels project, Mappiness. Waarschijnlijk kwam de redactie op het idee om hierover te schrijven door dit artikel.

Het Mappiness project is een (wetenschappelijke) poging is om te onderzoeken wanneer en waarom mensen gelukkig zijn. Kern van het project is dat mensen een app op hun mobieltje installeren en gedurende een lange periode vijf keer per dag via die app doorgeven hoe ‘gelukkig’ ze op dat moment zijn.

De grote man achter dit onderzoek legt op een TED-(Brighton)-filmpje uit wat het project precies inhoudt: George Mackerron. Mapping happiness across space and time

De top vijf is als volgt:
1. making love  (12.9%)
2. Sport, exercise (6.5%)
3. Theatre, concert (6.5%)
4. Singing, performing (5.9%)
5. Exhibition, library (5,6%)

(dinsdag 8 november-donderdag 10 november 2011)

Homepage Who’s in control?

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Tien geboden voor het brein & Mappiness”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: