Categorieën
Citaten KUnst

Kunst helpt mij beter naar de wereld te kijken

Op zaterdag 2 maart werd in de rubriek Levenslessen in Trouw de bekende acteur Gijs Scholten van Aschat aan het woord gelaten.

De zesde levensles werd als kop boven het artikel geplaatst. Zijn andere zes levenslessen waren: (1) In iedereen zit een klootzak. (2) Het draait niet om het resultaat maar om de weg ernaartoe. (3) Een goede voorbereiding is alles. (4) Discipline is een groot goed. (5) Kinderen zetten alles in het perspectief van tijd. (7) Het leven is zinloos en dat is mooi.

Les 6. Kunst leert je de wereld te begrijpen
“De aanval van de politiek op de kunst was schandalig. Daar heb ik me aan geërgerd. Niet aan de PVV, want van hen kun je het verwachten. Maar vooral aan de VVD en het CDA die daar schouderophalend in meegingen. Twintig jaar geleden kwamen politici nog naar premières en had je discussies over de inhoud van het stuk. Nu mag je blij zijn als ze zwaaiend en lachend bij de première van een musical voor de camera komen staan. Dan hebben ze weer aan ‘kunst’ gedaan. Terwijl kunst ontzettend belangrijk is. De werkelijkheid en de waarheid bieden geen troost. Ik vind de wereld niet te begrijpen en heb boeken, poëzie en schilderijen nodig om me een interpretatie van de werkelijkheid te geven waar ik over na kan denken. In een uitsnede, een moment, een film wordt de wereld verbeeldt en kan ik beter naar die wereld leren kijken. Het is een vergissing als mensen denken dat ze door het nieuws te volgen en naar politici te luisteren, snappen hoe het werkt. Dat brengt je juist in totale verwarring.”

Opgetekend door Ivo van Woerden in Trouw van zaterdag 2 maart 2013 (in het katern Tijd).

Citaat 001 (maandag 4 maart 2013)
Homepage Citaten 2013

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: