Categorieën
Boeken Citaten Maatschappij Next

U bent een kunstenaar. Zo ziet u zichzelf misschien niet, maar u bent het toch

Deze quote uit een artikel in Ode (maart/april 2013) dekt goed de lading. Hoofdredacteur Marco Visscher begint zijn artikel Werkgeluk is een kunst  als volgt:

U bent allicht geen excentrieke dichter of schilder op de rand van krankzinnigheid. Dat hoeft ook niet. Kunst is iets heel anders: kunst is een houding, kunst is het unieke werk van een mens die doet wat zij wil doen, die iets maakt of doet dat een ander inspireert. Die kunst hebben we nodig, want het verbindt ons met zowel ons hart en ziel als met anderen. Kunst is wat we doen en wie we zijn.

Het wordt nog mooier. Nooit eerder heeft de wereld zó op uw kunst zitten wachten. Ga maar na. Het internet heeft geleid tot een economie van verbinding, die alledaagse zaken heeft veranderd: hoe we met elkaar communiceren, hoe we naar muziek luisteren, welke boeken we lezen, hoe we een restaurant uitkiezen. We zijn niet langer veroordeeld tot middelmatige massaproducten. We beschikken over een enorm keuzeaanbod, een schat aan informatie en een immens netwerk. Als er ooit een tijd was om de wereld iets van uzelf te brengen – een nieuw idee, iets wat u zelf maakt, iets wat u zelf ráákt – dan is het nu.


Toelichting
In dit citaat probeert Marco Visscher de kern van het laatste boek van de Amerikaanse marketing-‘goeroe’ Seth Godin samen te vatten. In dat boek (The Icarus deception : how high will you fly?) wordt de stelling geponeerd dat we in de 21e eeuw anders in ons werk moeten staan. De tijd waarin we een baan voor ons leven hadden, bij dezelfde baas, waarin we deden wat ons werd opgedragen is voorbij. In de 21e connected  eeuw zal van velen van ons worden verwacht dat we creatief of niet zijn.

Ergo: iedereen zal in de 21e eeuw als een kunstenaar door het leven moeten gaan. Met alle onzekerheden en angsten die met zo’n onzekere rol samenhangen. Anderzijds gelooft Godin wel dat zo’n houding veel positiefs kan en zal opleveren. Tevredenheid over een work well done. Dat je er in geslaagd bent een halfbakken idee tot een voldragen product of dienst uit te bouwen. Wellicht tegen de tijdgeest of je collega’s in. Met veel opofferingen en tegenslagen. Maar je staat niet te lang bij je succes stil. Je zult morgen weer iets anders moeten bedenken. Andere kunst maken.

Het boek van Seth Godin is (nog) niet vertaald in het Nederlands. Wel andere titels. Die als het ware vooruitlopen op de gedachten die hij in The Icarus deception heeft neergelegd. Uiteraard komen oudere denkbeelden als tribes (stammetjes) en linchpins (de verbindende schakel) langs.

Go – make something happen

Seth Godin – Make something happen. | Kaylee Houde's Blog

Citaat 002 (dinsdag 5 maart 2013)
Homepage Citaten 2013

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “U bent een kunstenaar. Zo ziet u zichzelf misschien niet, maar u bent het toch”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: