Categorieën
Boeken Citaten Literatuur

Maar het was fijn om mezelf in Irak te kunnen verdrinken in die totaal andere wereld van …

… van Honderd jaar eenzaamheid. Een ontsnapping.

Aldus de 30 jaar oude Amerikaanse schrijver Kevin Powers. Die op woensdag 13 maart 2013 in De Volkskrant in een interview uitvoerig aan het woord wordt gelaten. Over zijn eerste in het Nederlands verschenen roman De gele vogels. En over de jaren die hij als soldaat in Irak doorbracht. Jaren waarin hij als machine gunner mensen doodde. Moest doden.

Kevin Powers wordt door Steffie Kouters neergezet als een veelbelovend talent. In het interview wordt duidelijk dat hij als jongeman in redneck-staat Virginia stiekem van poëzie en literatuur hield. Toen hij terugkwam ging hij weer gedichten schrijven. En dat schrijfproces leidde tot de semi-autobiografische roman De gele vogels.

Op zeker moment vraagt Kouters: Las u in Irak, of kon u de concentratie niet opbrengen?
“Mijn moeder stuurde me romans. Ik denk dat ik er misschien drie heb gelezen. The Quiet American van Graham Greene. En Honderd Jaar eenzaamheid, waar ik maanden over deed. Ik heb het later nog een keer herlezen en zag toen pas de gelaagdheid van het boek. Maar het was fijn om mezelf in Irak te kunnen verdrinken in die totaal andere wereld van Honderd Jaar eenzaamheid. Een ontsnapping.”

Citaat 005 (woensdag 13 maart 2013)
Homepage Citaten 2013

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: