Categorieën
Boeken Citaten

Lichtpunt – Oorlog tegen kanker gaat eindfase in.

Zo’n kop trekt de aandacht. Nietwaar.
Op zaterdag 13 april 2013 opende het FD haar katern Uitzicht met deze kop. En de intro-tekst was ook erg duidelijk:

Nederlandse topwetenschappers weten het zeker: de strijd tegen kanker is technologisch gewonnen. Het komt nu aan op sneller medicijnen testen, DNA-kennis delen en uiteraard: meer geld.

Uit dit lange artikel enkele citaten:

En waar zijn we aanbeland in de ‘war on cancer‘ die de Amerikaanse president Richard Nixon in 1971 aankondigde. De overlevingskansen zijn sinds die tijd significant gestegen. Van alle kankerpatiënten geneest nu ongeveer 61%. Tegelijkertijd heeft de ziekte in 2008 hart- en vaataandoeningen verdrongen als belangrijkste doodsoorzaak in Nederland.  ()

René Bernards, groepsleider Divisie Moleculaire Carcinogenese bij het Nederlands Kanker Instituut en medeoprichter van biotechbedrijf Agendia. Hij zegt: “We zijn op het punt aanbeland dat de ziekte niet langer een fundamenteel wetenschappelijk probleem is. Het is nu vooral een executievraagstuk.
Beiden (Hans Clevers en Rene Barnards) zijn ervan overtuigd dat we voldoende weten om succesvol de laatste fase van de oorlog tegen kanker in te gaan. De winst is vooral behaald in de diagnostiek. Pas sinds twee à drie jaar is volgens Clevers met grote precisie bij elke patiënt vast te stellen welk defect een tumor heeft en hoe die zich zal ontwikkelen.
Het uitgangspunt dat twee tumoren hetzelfde zijn, heeft de aanpak van kanker dramatisch veranderd. Het maakt een veel nauwkeuriger behandeling mogelijk en biedt meer inzicht in het ziekteverloop. We spreken niet meer van long-, darm- of borstkanker. Cruciaal is het type kanker dat in een tumor wordt aangetroffen en hoe dat met op het individu toegesneden medicijnen wordt behandeld. Clevers: “Kanker is niet één ziekte, het zijn er honderden. We wisten eerst niet goed waar we op moesten schieten. Nu wel. Bij kanker ontspoort jouw DNA, en we begrijpen nu pas hoe we ons kunnen richten op de defecten in je eigen DNA. Sindsdien zijn er fenomenale middelen gevonden die tumoren er lang onder houden.”

Barrières
Er zijn nog barrières. De versnelling in het onderzoek maakt duidelijk hoe ver de regelgeving daarbij achterloopt. Het testen van nieuwe medicijnen is een taai en langdurig proces. Toezichthouders zijn huiverig voor het te snel uitproberen van nieuwe middelen op patiënten, uit angst voor onverwachte, ernstige bijwerkingen.
Verder duurt het te lang voordat methodes die wetenschappelijk zijn goedgekeurd vergoed mogen worden door verzekeraars.

() En geld speelt een grote rol. De farmaceutische industrie trekt zich voor een deel terug. De kosten voor het ontwikkelen van de op het individu toegesneden medicijnen zijn veelal te hoog. Kleine biotechbedrijven springen in het gat maar hebben moeite voldoende investeringen aan te trekken. Vriend en vijand zijn het erover eens dat het onderzoek in Nederland op wereldniveau ligt. Nu komt het erop aan deze kennis sneller naar de markt te vertalen en vooral: naar het bed van de patiënt.

De bronafbeelding bekijken

Waarom dit citaat
Allereerst omdat het een illustratie is van de stelling van Peter Diamandis dat we op weg zijn naar een wereld vol abundance, overvloed. Deze visionair was onlangs de hoofdgast in een Tegenlicht uitzending. Waarin hij aangaf dat we op weg zijn naar een wereld met voldoende voedsel voor iedereen. Voldoende (schone) energie. Een wereld waar het klimaatprobleem is opgelost. Woestijnen omgebouwd worden tot akkers. Hij merkte niets op over onze gezondheidszorg. Maar dat had hij ook kunnen doen, want dat is wat het artikel in het FD als het ware illustreert: over enkele jaren (decennia?) kunnen de meeste kankervormen worden behandeld. Kun je er althans mee verder leven.
Deze optimistische wereld wordt mogelijk doordat veel wetenschap en daarmee samenhangende technologie samenkomt, elkaar versnelt waardoor er steeds vlugger nieuwe doorbraken komen.

Verder viel dit citaat op omdat in Oss bedrijven werkzaam zijn die met onderzoek rondom het aangesneden onderwerp bezig zijn. Dit science park gaat inmiddels door het leven als het Pivot Park (life sciences community Oss). Benieuwd of Pivot-bedrijven het komend jaar naar buiten zullen treden om aan de gemeenschap te laten horen en zien waar ze zich zoal mee bezighouden?

Meer lezen?
Kevin Kelly. De wil van technologie (2012)
Ray Kurzweil. De singulariteit is nabij : het moment dat de mensheid de grenzen van de biologie overstijgt  (2005/2011)
Siddhartha Mukherjee. De keizer aller ziektes : een biografie van kanker (2012)

Citaat 024 (dinsdag 23 april 2013)
Homepage Citaten 2013

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Lichtpunt – Oorlog tegen kanker gaat eindfase in.”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: