Categorieën
Boeken Citaten

I declare after all there is no enjoyment like reading!

Eind juli verscheen in The Economist een afbeelding van een nieuw biljet van tien (Engelse) pond. Met daarop een afbeelding van schrijfster Jane Austen en een regel uit haar beroemdste (en beste) roman Pride & Prejudice. Een regel die uitgesproken wordt door miss Caroline Bingley. Maar de lezer weet dat miss Caroline niet echt meent wat ze zegt.

Caroline Bingley is de zus van mr. Charles Bingley, die een oogje heeft op Jane Bennet. Caroline zelf heeft een oogje op mr. Darcy, de vriend van haar broer. Deze mr. Darcy moet niets van haar hebben, maar Caroline wenst dat niet te zien en blijft verwoede pogingen doen om dat te veranderen. Mr. Darcy beschikt echter over de gave om met kleine zinnetjes, gebaren en gedrag te laten merken dat hij niet van haar avances is gediend. Darcy is op het moment dat bovenstaande zin wordt uitgesproken verliefd op Elizabeth Bennet, de zus van Jane. Deze Jane verblijft bij de Bingleys. Is ietwat ziek en Elisabeth verblijft in hetzelfde pand. Op een landerige middag doet Carolien een nieuwe poging interessant over te komen op mr. Darcy. En spreekt de zin uit dat ze nergens zo van geniet als van lezen. De lezer weet op dat moment al lang dat Caroline zelden leest en dat ze dat alleen zegt om mr. Darcy te behagen. Terwijl ze deze zin uitspreekt is Elisabeth wél aan het lezen.

Pride and prejudice – Jane Austen | annick leest

Jane Austen beschrijft het in hoofdstuk 11 als volgt
Miss Bingley’s attention was quite as much engaged in watching Mr. Darcy’s progress through his book, as in reading her own; and she was perpetually either making some inquiry, or looking at his page. She could not win him, however, to any conversation; he merely answered her question, and read on. At length, quite exhausted by the attempt to be amused with her own book, which she had only chosen because it was the second volume of his, she gave a great yawn and said, “How pleasant it is to spend an evening in this way! I declare after all there is no enjoyment like reading! How much sooner one tires of any thing than of a book! — When I have a house of my own, I shall be miserable if I have not an excellent library.”

No one made any reply. She then yawned again, threw aside her book, and cast her eyes round the room in quest of some amusement

Klik hier om het hele hoofdstuk te kunnen lezen. Of hier om het boek te reserveren.


Citaat 056 (zaterdag 3 augustus 2013)
Homepage Citaten 2013

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

2 reacties op “I declare after all there is no enjoyment like reading!”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: