Categorieën
Citaten Muziek

You built your tower strong and tall / Can’t you see it’s got to fall some day

Een van de oudste artikelen op deze website gaat over de dood. Songs die gedraaid kunnen worden bij een avondwake, begrafenis of crematieplechtigheid. Dit artikel (Begrafenismuziek) wordt zeer onregelmatig aangevuld met een nieuwe ontdekking. Uitgangspunt voor alle geselecteerde songs is dat de meeste artiesten niet té bekend mogen zijn en er op de een of andere manier in slagen boven de clichés of te voor de hand liggende beeldspraken uit te komen.

Klik hier voor dit artikel, dat inmiddels ruim zestig nummers bevat.

bol.com | Mensen Zijn Gemaakt Van.., Jonas Winterland | CD (album ...

Jonas Winterland
De nieuwste ontdekking is een jonge Belg, met een bijzondere naam: Jonas Winterland. Op zijn eerste cd (Mensen zijn gemaakt van dun papier) staat Niemand vraagt zich af. Waarin hij zich afvraagt waar de bloemen die de dode tijdens zijn of haar laatste ‘tocht’ vergezellen voor dienen. Wat die dode mens er aan heeft.

Vandaag is dan de dag
Van de niet gestelde vragen
Er is wijn en platte broden
Een gebed over de gaven

En je krijgt bloemen mee
Voor de lange reis, voor de lange reis
En niemand vraagt zich af
Hoe dat jou zal helpen

Hij eindigt als volgt:
Want je krijgt bloemen mee
Als een laat geschenk
Omdat ik aan je denk
Op het einde van het feest
Aan wie je bent geweest
En wie je blijven zal

bol.com | Live At The Old.. -Hq-, Townes Van Zandt | Muziek

Een ander liedje
De gekozen regel hierboven is echter van de in 1997 overleden singer-songwriter Townes Van Zandt. Uit zijn Tower song. Voor de eerste keer opgenomen in 1971 , maar ‘beroemd’ geworden op zijn eerste en bekendste live-cd Live at the Old Quarter, Houston, Texas (1977) Waarin hij dat liedje aankondigt als ‘a nice little song’. Veertig jaar oud.

Onlangs verscheen een Nederlandse versie van dit liedje: Torenlied. Op de cd Townes vertaald van Jan Booister. Een zeer vrije vertaling.

Citaat 055 (zondag 4 augustus 2013) (voor ome Piet uit Oss)
Homepage Citaten 2013

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: