Categorieën
Citaten Media Next

Breaking new: “een nieuw inzicht in hoe de wereld werkt”

Maandag 30 september krijgen ruim 20.000 Nederlanders voor de eerste keer de ‘krant’ van De Correspondent in hun mailbox. Na maanden voorbereiding start de club jonge honden rondom hoofdredacteur Rob Wijnberg met hun poging om op een andere manier een ‘krant’ te maken.

Op zondag 8 september trad een deel van het team naar buiten. In Paradiso lieten enkele direct betrokkenen aan leden van De Correspondent zien wat ze vanaf 30 september van plan zijn. Althans, openbaar voor leden. Die minimaal €60,– per jaar (of 5 euro per maand) betalen. Rob Wijnberg vertelde over de laatste zes maanden. Wat er gebeurde nadat hij NRC Next had (moeten) verlaten en zich voornam een nieuw medium op te starten. Ontwerper Harald Dunnink vertelde over het ontwerp van de website en enkele bijzondere features. Correspondent Maurits Martijn gaf aan hoe hij als onderzoeker de site gaat gebruiken. Beeldredacteur Sterre Sprengers vertelde iets over het kiezen van de juiste beelden en correspondent Vera Mulder las een column voor over hoe zij de afgelopen aanloopmaanden had ervaren.

Geen nieuws
Feitelijk zat er niet zo heel veel nieuws in de verschillende verhalen. In filmpjes die alleen door leden via internet bekeken kunnen worden. Rob Wijnberg vertelde dat zich ruim 20 duizend betalende leden hebben aangemeld. Harald merkte op dat leden kennissen en anderen attent kunnen maken op bepaalde artikelen, maar dat alleen leden toegang hebben tot alle mogelijkheden van de site.

Breaking new
Rob Wijnberg gaf op hoofdlijnen aan welke koers zijn nieuwe ‘krant’ gaat volgen. Belangrijk daarin is dat ze minder de ‘waan van de dag’ zullen volgen. Dus niet elk incident in de buitenwereld opblazen tot belangrijk nieuws. Hij introduceerde in dat verband een nieuw begrip: breaking new.
Een kleine sneer naar alle andere media’kanalen’ waar doorlopend gerept wordt van ‘breaking news’. Waarvoor alle andere zaken op de redactie en in de programmering opzij gegooid wordt, omdat er (weer) een potvis is aangespoeld, Geert Wilders ‘iets’ vond van ‘iets’, John Kerry weer een idee rondom Syrië naar buiten bracht of sneeuw treinen liet vastlopen. De Correspondenten willen minder hyperig rondlopen. En hun aandacht richten op ‘grotere’, min of meer verborgen onderwerpen.
Zich daar verre van houden en hopen dat door hun inzet leden af en toe ‘breaking new‘ ervaren: “een nieuw inzicht in hoe de wereld werkt“. Volgens Rob Wijnberg, die dat zo verwoordde, zal dat gebeuren door artikelen waarin juist minder op de actualiteit wordt ingegaan, maar meer op zaken die zich daaraan onttrekken. En daardoor veel meer impact (kunnen of zullen) hebben op het reilen en zeilen van de maatschappij.

Spannend of ze het waar gaan maken
Hun inspanningen zijn alleen zichtbaar voor betalende leden, maar – voorspelling – indien ze waar maken wat ze beloven (breaking new) dan zullen die inzichten doorbreken naar andere media’kanalen’. En – laten we het voor hen hopen – zullen zich meer betalende leden aanmelden (voor 5 euro per maand).
Rob en zijn Correspondenten zijn typische voorbeelden van mensen die vallen onder de frase ‘Oefenen voor een andere tijd‘.

Klik hier voor een eerder artikel over de opstartfase van De Correspondent.

Boek: De nieuwsfabriek : hoe media ons wereldbeeld vervormen (2013)

Citaat 068 (woensdag 18 september 2013)
Homepage Citaten 2013

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Breaking new: “een nieuw inzicht in hoe de wereld werkt””

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: