Categorieën
Citaten Muziek

Zullen we nou eens de echte grote singer-songwriters verantwoord op een rijtje zetten?

Zo begint een special van het tweemaandelijks verschijnende muziekblad Heaven.

En ze gaan als volgt verder:
Het idee kwam vanzelf op nu de singer-songwriter in Nederland krachtig in de belangstelling staat, vooral via die vermaledijde talentenjacht op televisie.
Vraag Heaven-adepten naar hun favoriete singer-songwriters en teller passeert al gauw de honderd. Dat is te veel. Vijftig is genoeg, willen we een van snobisme verschoonde selectie geven van de meest relevante singer-songwriters plus hun essentiële albums, gebaseerd op omvang, reikwijdte en soortelijk gewicht van het totale oeuvre. Alhoewel? Bij nader inzien moesten we toch nog een sublijstje toevoegen om de eer van de natie hoog te houden.

De liefde voor muziek spat er van af
Iedere muziekliefhebber die Heaven nog niet kent, ontzegt zich veel. Serieuze muziekliefhebbers die sinds 1999 in de vrije avonduren zes leuke nummers per jaar volschrijven. De nadruk ligt op recensies. Nieuwe cd’s en interessante heruitgaves. De heren hebben een brede smaak, maar richten zich vooral tot een iets ouder publiek. Alhoewel jongeren die geïnteresseerd zijn in folk, c&w, roots, blues, singer-songwriters, wereld en soul zich veel ontzeggen als ze dit blad links zouden laten liggen. Voor het geld hoeft niemand het te laten. Het kost €34,50 per jaar. Genoeg reclame.

De lijst
Zoals elke samensteller van een muzieklijstje weet, ontbreken altijd namen of albums. Ook hier. In de inleiding noemen ze zelf al enkele slachtoffers: Marvin Gaye, Gram Parsons, John Lennon en Paul McCartney, Don Henley en Glenn Frey (Eagles), Van Morrison, Nick Cave, Elvis Costello, Bruce Springsteen of Jeff Buckley. En dan komt er nog een lijstje met: Ryan Adams, Greg Brown, Richard Buckner, Gene Clark, Shawn Colvin, Joe Ely, Eliza Gilkyson, Merle Haggard, Bert Jansch, Gerry Rafferty, Chris Smither, Robert Eral Keen, Shelby Lynne, Aimee Mann, Lynn Miles, Thomas rapp, Kim Richey, Richard Shindell, Mickey Newbury en Willie Nelson. To name a few, voegen ze er aan toe. Heaven is ze niet vergeten.

Criteria
Voor de longlist kwamen in aanmerking zangers/zangeressen die overwegend solo optreden of in ieder geval in staat zijn hun materiaal zonder band overeind te houden, én opereren binnen de genres folk, roots, country, jazz en world.

Opvallend
Niet opvallend is dat Bob Dylan op nummer één staat, maar bij nummer 2 (Joni Mitchell) zullen velen vraagtekens zetten. Opmerkelijk is dat op vier Townes Van Zandt staat. Vóór namen als Randy Newman, Neil Young, Tom Waits of Nick Drake. Naast de top 50 worden drie andere sublijstjes aangedragen: vijf voorlopers (Leadbelly & Woody Guthrie, Hank Williams, Jacques Brel en Boudewijn de Groot), vijf Nederlandstalige artiesten (Bram Vermeulen, Raymond van het Groenewoud, Frank Boeijen, JW Roy en Daniël Lohues) en acht persoonlijke favorieten. Van elke artiest wordt één plaat genoemd. Van de nummers 4 t/m 24 drie platen. En van de top drie (Dylan, Mitchell en Cohen) vijf titels.
En voor zover dat valt te beoordelen wordt inderdaad de beste plaat van een bepaalde artiest genoemd. Alhoewel, u voelt het al, ook hierover van mening kan worden gescheeld.

Klik hier voor de lijsten.

Tot slot
Oh ja, bijna alle genoemde cd’s zijn opgenomen in de collectie van de bibliotheek Oss. Dat is niet zo normaal als het klinkt. Ook zult u gemiddeld erg ver moeten reizen om een muziekzaak te vinden die het gros van de platen op voorraad heeft. Vanuit Oss is dat Sounds in Venlo.

Op zondag 3 november zal op enkele cd’s uit deze lijst worden ingegaan tijdens de eerste This magic moment bijeenkomst in de bibliotheek van Oss

Citaat 077 (woensdag 15 oktober 2013)
Homepage Citaten 2013

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Zullen we nou eens de echte grote singer-songwriters verantwoord op een rijtje zetten?”

[…] ArtikelenZullen we nou eens de echte grote singer-songwriters verantwoord op een rijtje zetten? (oktober 2013)All I ask of you / is forever to remember me / as loving you (mei 2014)Platen van de jaren zestig, per jaar (juli 2015)Platen van de jaren zeventig, per jaar (juli 2015)Luistercafé Noordkade #01 Ode aan Townes Van Zandt (december 2016)Nagekomen liedje (juli 2017)* (Blackstar), Lazarus of Ghosteen (oktober 2019) […]

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: