Categorieën
Boeken Citaten Filosofie Literatuur Maatschappij

Lego – The more of these building blocks we have, and the more diverse their shapes and colors, the more interesting our creations will be.

Op zondag 27 oktober 2013 verscheen de wekelijkse editie van Brainpickings. Een nummer waarin samenstelster Maria Popova stilstaat bij zeven jaar Brainpickings: 7 life lessons from 7 years of Brainpickings, and more.

Brain Pickings – An inventory of the meaningful life.

Dit nummer is een perfect voorbeeld van wat Brainpickings wekelijks biedt. Lange artikelen over het belang van cultuur, lezen, kunst, muziek, creativiteit. In veel gevallen verwijst ze naar opvattingen van grote kunstenaars. Altijd voorzien van prachtige illustraties. Je merkt als lezer dat er veel research aan ten grondslag ligt. En liefde.

Lot Of Various Colorful Lego Blocks Background. Many Assorted ...

Het belang van creativiteit
Maria Popova verwoordt het als volgt:
The core ethos behind Brain Pickings is that creativity is a combinatorial force: It’s our ability to tap into the mental pool of resources — ideas, insights, knowledge, inspiration — that we’ve accumulated over the years just by being present and alive and awake to the world, and to combine them in extraordinary new ways. In order for us to truly create and contribute to culture, we have to be able to connect countless dots, to cross-pollinate ideas from a wealth of disciplines, to combine and recombine these ideas and build new ideas — like LEGOs. The more of these building blocks we have, and the more diverse their shapes and colors, the more interesting our creations will be.

Imagination Celebration - poster signed by Maurice Sendak - Price ...

Kort samengevat
Creativiteit is in haar visie het vermogen om met opgedane inzichten, ervaringen verrassende nieuwe combinaties te maken. En naarmate je meer inzichten opdoet kun je meer nieuwe combinaties bouwen. Ze laat het woord legostenen vallen. De boodschap is duidelijk: creatieve mensen kunnen putten uit een grote poel opgedane inzichten. En de impliciete boodschap is dat Brainpickings deze building blocks aanlevert. In allerlei vormen en kleuren. Ze noemt de Openbare Bibliotheek niet, maar het had gekund. Als plek waar je veel kunt ophalen.

7 inzichten
In de jubileum editie staat het artikel Happy Birthday, Brain Pickings: 7 Things I Learned in 7 Years of Reading, Writing, and Living centraal. Die zeven zijn:
1. Sta jezelf de vervelende luxe toe om van mening te veranderen
2. Doe niets alleen maar voor prestige of status of geld of bijval
3. Ben gul (prijs, in plaats van afzeiken)
4. Bouw stiltemomenten in je leven in (lummelen is goed voor de mens)
5. Geloof niet dat het klopt als mensen vertellen hoe je bent
6. Het gaat in het leven niet alleen hoe effectief je bent, maar meer dat je er bent
7. Belangrijke dingen kosten tijd en inspanning

Waarna ze zeven favoriete artikelen uit de afgelopen zeven jaar naar voren haalt. 

Citaat 079 (maandag 28 oktober 2013)
Homepage Citaten 2013

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: