Categorieën
Citaten Maatschappij

Uitkeringsgerechtigden worden gepest met zinloze sollicitatie-eisen

Op donderdag 24 oktober 2013 plaatste NRC Next een kort opiniestuk van theatermaker Ab Gietelink. Kop: Werklozen zijn nu wel genoeg gepest.

Een vlammend pleidooi om als samenleving te stoppen met het hele ‘circus’ dat werklozen verplicht te blijven solliciteren. Week na week. Voor banen die er amper zijn. Hij rekent kort voor dat er geen 685 duizend werklozen zijn, maar feitelijk 1,5 miljoen. En als je daar alle vroeg gepensioneerden en ZZP’ers bij optelt die meer uren willen werken dan kom je met gemak op 2,5 miljoen werkzoekenden uit. 

Dit artikel is een manier van de redactie van NRC Next om de aandacht te vestigen op de website van Ab Gietelink: politiekalternatief.nl

Dat is een platform waar hij een debat wil voeren over een andere politiek in Nederland. Dit initiatief is een voorbeeld van de constatering dat in Nederland overal mensen nadenken over een andere samenleving. Ze Oefenen voor een andere tijd.

Dat zijn voorstellen nog lang niet zijn volgroeid blijkt als je er via de zoekfunctie achter komt dat sommige woorden niet voorkomen op zijn blog. Denk aan: geluk, lezen, bibliotheek of bibliotheken. Resultaat: nada. Jammer, want bibliotheken zijn (nog steeds) plekken waar mensen die zich willen oriënteren op een andere samenleving terecht kunnen. Om zich te informeren, mensen te ontmoeten, een lezing en/of debat.

Citaat
Velen zijn zo gedeprimeerd van het hele circus en de vernederende gang van zaken bij de Centra voor Werk en Inkomen (CWI) dat ze ‘vrijwillig’ hun uitkering hebben opgezegd. Ze zitten zonder inkomen thuis, leven van het inkomen van hun partner, familieleden of van hun eigen spaarpotje en ze komen in de werkloosheidsstatistieken niet voor.
In Nederland is het recht op een sociale uitkering de afgelopen decennia verworden tot een praktijk van persoonlijke vernedering. In een tijd van massawerkloosheid zetten machteloze arbeidsbemiddelingbureaus en uitkeringsinstanties steeds meer druk op werklozen.

Rutger Bregman en De Correspondent
Ondertussen is De Correspondent alweer ruim twee weken in ‘de lucht’. En daar formuleert de jonge historicus Rutger Bregman doorlopend visies over een andere samenleving. Die op een bepaalde manier aansluiten bij het gevoel dat op politiekalternatief.nl wordt geventileerd.

Volgens Bregman en Gietelink moeten we in dit land langzaam de notie loslaten dat over enige jaren – als ‘de crisis’ voorbij is – iedereen die wil werken een betaalde baan zal vinden. Bregman bepleit in zijn artikelen een basisinkomen en daarbovenop in je ‘vrije tijd’ werk verrichten dat bij je past. Hij heeft ‘dé’ oplossing (ook) niet voor de crisis, maar wil wel het debat opstarten. 

Zijn artikelen zijn terug te vinden op De Correspondent. Alleen voor leden. Maar her en der kunnen ook niet leden op internet zijn artikelen bekijken. Titels van relevante artikelen: Waarom we iedereen gratis geld moeten geven, Waar blijft Luilekkerland? en De oplossing voor (bijna) alles: minder werken

Citaat 080 (maandag 28 oktober 2013)
Homepage Citaten 2013

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d