Categorieën
Boeken Citaten Literatuur

Moderne klassieker? – Modern -> om de impact die het nú heeft.

Aldus Correspondent Ernst-Jan Pfauth op donderdag januari 2014 in 94 boeken die we volgens jullie moeten inhalen.

Ernst-Jan Pfauth is een jongeman die de uitgever is van De Correspondent en redacteur nieuwe journalistiek & literatuur van dit digitale platform. Dagelijks worden door een vijftiental correspondenten over de meest uiteenlopende maatschappelijke ontwikkelingen maximaal vijf artikelen geplaatst. Ruim 22 duizend mensen zijn betaald abonnee (60 euro per jaar). Een belangrijk (nieuw) iets rondom De Correspondent is dat abonnees via internet hun reacties onder de bijdragen mogen plaatsen. Lofprijzingen, af en toe kritische opmerkingen maar vaak voegen die bijdragen écht iets toe aan het geheel.

Een oproep
Onlangs vroeg Ernst-Jan welke boeken iedereen gelezen zou moeten hebben. Hij noemt het moderne klassiekers en kreeg zoals hij aangeeft van 137 personen suggesties. Die heeft hij verwerkt tot een lijst romans. Daarmee implicerend dat er later in het jaar een lijst non-fictie boeken zal komen. Dat komt mooi uit want in de lijst van 93 (!) titels zitten enkele non-fictieboeken. Het gros van de titels komt uit de 20e eeuw; enkele iets oudere titels. Er zitten ook boeken bij die in deze eeuw zijn verschenen. Ook is opmerkelijk dat er relatief veel niet-literaire boeken zijn genoemd. Kortom: een interessante lijst. Opmerkelijk is dat slechts (of maar liefst) 14 van de 93 titels opgenomen zijn in de Perpetua-reeks (de 100 beste boeken uit de wereldliteratuur).

Criterium – Wat is een moderne klassieker?
Ik vind het lastig hier een precies antwoord op te formuleren. Dat “modern” bijvoorbeeld: in de boekenlijst komt het oudste werk uit 1516 – Utopia van Thomas More – en het meest recente uit juni 2013 – Taipei van Tao Lin. Toen ik mijn goede voornemen tikte, dacht ik aan werken die de generaties die nu op de aarde rondlopen beïnvloed hebben. Of een boek een paar eeuwen of een paar maanden oud is, het maakt mij niet uit.

Het aantal mensen dat door het boek beïnvloed is, vind ik daarentegen wel van belang. In de groslijst staan veel particuliere tips en hoewel ik me graag laat verrassen door wat minder bekende werken, begin ik deze serie graag met boeken die algemeen als klassiek worden gezien.

Dus: modern om de impact die het nú heeft.

Tot zover de definitie discussie.

Beschikbaarheid
Ernst-Jan hoopt natuurlijk dat mensen titels van deze lijst gaan lezen en daarover  met anderen gaan praten. De meeste boeken geven nl. een bepaald inzicht in onze huidige tijd. Prima. Ernst-Jan laat aan de lezer over om aan een exemplaar van het boek te komen. Kopen zal in veel gevallen helaas niet meer mogelijk zijn, want uitverkocht. Gelukkig zijn er (nog steeds) bibliotheken. Zoals in Noord Oost Brabant. Waar 86 van de 93 titels gewoon in de collectie zijn opgenomen.

Een lijst
Voor het gemak zijn alle boeken die opgenomen zijn in de gezamenlijke collectie van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken opgenomen in de lijst “De Correspondent – klassieke romans die je moet inhalen“. De lijst omvat (vandaag) 116 titels. De reden is dat in de lijst enkele reeksen zijn opgenomen: Het bureau (Voskuil), Het gouden kompas (Pullman), De donkere toren (Stephen King) en Op zoek naar de verloren tijd (Proust).

Waar staat deze lijst?
U zoekt via deze website een titel uit de lijst op en kunt vanuit die titel doorklikken naar de lijst en krijgt dan alle opgenomen titels.
Bijvoorbeeld: Zen en de kunst van het motoronderhoud van Robert M. Pirsig.

Citaat 096 (donderdag 9 januari 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: