Categorieën
Citaten Filosofie

Geluk – Andere mensen.

Waarom lang – zeg duizend woorden – als het ook kort kan! Op zaterdagmorgen 11 januari 2014 werd de Belgische onderzoeker en hoogleraar Leo Bormans in de Tros Nieuwsshow aan het woord gelaten over een lopend onderzoek naar geluk. Hij is (uiteraard) ook verantwoordelijk voor verschillende publicaties over deze ‘gemoedstoestand’.

bol.com | Geluk voor kinderen, Leo Bormans | 9789401421812 | Boeken

De redactie van dit radioprogramma laat vaak op de juiste momenten interessante mensen aan het woord. Zo ook nu, aan het begin van een nieuw jaar. In een tijd waarin (te?) veel mensen bezig zijn met zichzelf (selfie), zich (te veel?) opsluiten in hun zelf opgetrokken digitale burcht (digitale vrienden, spullen thuis laten bezorgen, e-books downloaden) en steeds pregnanter de vraag naar voren komt wat een gemeenschap bij elkaar houdt; zal houden. Een van de antwoorden (misschien zelfs het enige) is: andere mensen. Die je dan wel ‘ergens’ zal moeten blijven kunnen ontmoeten. Digitaal is waarschijnlijk niet genoeg. En in een café moet je altijd een consumptie bestellen. Onze toekomst??: “Veel vrienden, maar toch eenzaam!”

De openbare bibliotheek is met alle plezier ook in 2014 en the years to come een plek waar dat kan. Andere mensen treffen. En en passant ‘iets’ inhoudelijks meepikken. Ervaren. Opdoen. We doen als bibliotheek ons best een breed palet overeind te houden. Aan te bieden. Kom eens langs en klik hier om het item van circa tien minuten te beluisteren (“Geluk is een keuze”).

Oh ja, de vraag die Leo Bormans en anderen opwerpen heeft (ook) alles te maken met ons jaarthema Oefenen voor een andere tijd. Zo spreekt zondag 19 januari 2014 filosoof Marli Huijer over discipline (om bijvoorbeeld af te kicken van je digitale gadgets en vaker andere mensen in het ‘wild’ te gaan ontmoeten).

Boeken van Leo Bormans
Geluk. : the world book of happiness : de wijsheid van 100 geluksprofessoren uit de hele wereld (2010)
The world book of love. : het geheim van de liefde (2013)
Applaus zonder handen (2009) (een kinderboek)
Word optimist! : negen toetsstenen voor een positief leven (2011)

Citaat 097 (zaterdag 11 januari 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: