Categorieën
Citaten

Oeso: Help arm land belasting te innen

Deze kop komt uit Trouw, van vrijdag 7 februari 2014. En is op een bepaalde manier (niet) grappig. Het sluit aan bij een vorig jaar verschenen boek waarin twee hoogleraren (economie en politicologie)  proberen uit teleggen Waarom sommige landen rijk zijn en andere arm. En dát blijven. Dat ligt niet aan het klimaat, de luiheid van de ingezeten, hun intelligentie of ras maar vooral aan het onbreken van stabiele organisaties. Klik hier voor een eerder citaat (nr. 20).

In het artikel wordt gerept van 51 fragiele landen, waarvan er twee in Europa liggen (Bosnië-Herzegovina en Kosovo), “die geteisterd worden door conflicten en instabiliteit, en lijden onder een overheid die niet bij machte is, of niet van zins is, daar iets aan te doen”. Waardoor er amper, onvolledig en (vaak selectief) belasting wordt geheven. Waardoor ze niet in een spiraal naar boven kunnen komen.

Grappig, wrang
Dit rapport verschijnt in een periode waarin (ook) steeds duidelijker wordt dat binnen de westerse wereld iets fout zit met het innen van belastingen. Het gros van multinationals betaalt amper belasting; maakt gebruik van uiteenlopende constructies die vaak (!) via Nederland lopen. Daarnaast ging ongeveer twee weken geleden het bericht rond dat er op deze aarde 85 mensen rondlopen die evenveel geld hebben als de helft van de wereldbevolking (Working for the few : political capture and economic inequality). En leven we in een tijd dat banken met miljarden euro’s worden gered. En in bijna alle landen in Europa met een beroep op het financieringstekort drastische bezuinigingen worden doorgevoerd. De welvaartsstaat wordt ‘aangepast’.

Laatste zin uit het artikel
En deze zin slaat op die 51 landen: “Er zijn te veel belastingvrijstellingen”.

Citaat 109 (dinsdag 11 februari 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: