Categorieën
Boeken Citaten

Een voor allen – Dat kan en mag niet gebeuren!

In het werkgebied van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken liggen geen Polare-winkels. Wel een drietal zaken die onder de Libris-paraplu opereren: Derijks in Oss, Bert van der Heijden in Uden en Bek in Veghel. Die Libris-winkels doen het redelijk; er zijn geen signalen dat ze op omvallen staan. Een deel van hun succes is dat ze nog steeds werken onder hun eigen naam. Een mooi voorbeeld van lokale verankering. Waarom een goede naam – die iedereen in de gemeenschap kent – inruilen voor iets onbestemds.

Polare-winkels in de buurt
In de nabijheid staan drie voormalige Polare-winkels onder druk. Formeel is de keten failliet en worden gesprekken gevoerd om alle twintig winkels zelfstandig door te laten gaan. In onze regio gaat hem om winkels in Den Bosch (voorheen Adriaan Heinen), Nijmegen (was Dekker van de Vegt) en Eindhoven (beter bekend als Van Piere). Voor zover bekend is alleen in Nijmegen een actie opgestart om met hulp van goede klanten de winkel door te laten gaan. Op dinsdag 4 maart 2014 staat de crowdfund-teller op de daartoe in het leven geroepen site op €106.700,–. Het team van Dekker van de Vegt in Nijmegen wil 1,5 ton bij elkaar zien te sprokkelen. En hoopt binnenkort weer alle boeken te kunnen leveren en door te gaan met ‘haar goede werk’ voor stad en (verre) regio.

Boekhandels en bibliotheken
Vullen elkaar prima aan. Ongetwijfeld zijn er mensen die ‘alles’ zelf kopen OF ‘alles’ via de bibliotheek lenen. Prima, maar in de praktijk overheerst het mensentype dat beiden doet: kopen én lenen. En vanuit een bibliotheek-oogpunt opteren wij voor de laatste variant. In té veel boekwinkels (en ook in die van Selexyz/Polare) ligt te vaak alleen het ‘de waan van de dag’- aanbod. Stapels bestsellers en kan de back catalogus alleen besteld worden. Een ander aspect – dat veel fervente boekkopers wegredeneren – is dat veel boeken vaak niet meer leverbaar zijn. Terwijl daarentegen een bibliotheek deel uitmaakt van een landelijke keten waardoor in principe ‘elk’ boek geleverd kan worden.

In veel plaatsen werken boekhandels én bibliotheken in meerdere of mindere mate samen. Denk aan het organiseren van lezingen, voorleeswedstrijden, schrijversbezoeken aan school, signeersessies, literaire quizen e.d. Binnen onze regio zijn de verhoudingen tussen genoemde boekhandels en bibliotheken goed en organiseren we uiteenlopende zaken. Bezoek bijvoorbeeld het Osse Lezersfeest op zondag 9 maart 2014.

Help waar u kan
Momenteel worden overal in Nederland gesprekken gevoerd om lokale Polare-winkels door te laten gaan. In Nijmegen kunt u concreet bijdragen. Klik hier als u mee wil helpen. In Den Bosch en Eindhoven is een dergelijk concreet plan nog niet opgestart.

Het debacle rondom de Polare-keten heeft voor veel burgers als een eye opener gewerkt. En nu proberen ze samen met enthousiaste boekkopers te realiseren dat in hún stad en regio een goede boekhandel overeind blijft.

In dat verband zullen ook veel boekkopers na gaan denken over het té gemakkelijk boeken bestellen via ‘het net’. Consumenten die zich realiseren dat elke euro die ze besteden bij bol punt com bijdraagt aan het uithollen van de slagkracht van hun ‘eigen’ lokale (Polare, Libris of Bruna-) boekwinkel. Dat dit soort diffuse winkels feitelijk niets bijdragen aan de lokale binnenstad. Dat ze wel sterk bijdragen aan het nog sneller fragmenteren en imploderen van ‘het winkelcentrum’.

Citaten 113 (woensdag 4 maart 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Een voor allen – Dat kan en mag niet gebeuren!”

Geef een reactie

%d