Categorieën
Citaten Geschiedenis Maatschappij

Struikelstenen – Er was een bescheiden voorraadje boeken en die kon je voor een paar centen lenen.

Op vrijdag 11 april 2014 werd in de hal van het Osse gemeentehuis het eerste exemplaar van het boek Stilstaan bij de Struikelstenen in Oss overhandigd aan burgemeester Wobine Buijs.

Wandeltocht langs aantal Struikelstenen in Oss

Die middag spraken opperrabbijn Binyomin Jacobs en de burgemeester, werd er muziek gespeeld en velen door voorzitter Pim van Os van de Werkgroep Struikelstenen Oss voor hun belangeloze inzet bedankt. Beide sprekers benadrukten in hun speech dat het belangrijk is dat voor alle afgevoerde en vermoorde joodse inwoners van Oss in het trottoir voor het huis waar ze gewoond hebben een struikelsteen is aangebracht. Dat het door sommigen als een symbolisch graf gezien kan en mag worden. Maar dat het vooral belangrijk is voor ons – de nabestaanden – om ons telkens – als we over zo’n struikelsteen struikelen – te blijven afvragen hoe het mogelijk was dat een samenleving zo ver kon wegzinken. Toen. En nu. Tenzij we alert zijn. Tendensen bestrijden die mensen tegen elkaar opzetten. Wegzetten. 

Struikelstenen
In week 15 van 2014 werden in Oss 207 Stolpersteine gelegd. Twee jaar eerder waren er al 56 gelegd. Er liggen er nu 263, voor 71 adressen in 27 straten. Daarmee is voor alle weggevoerde én vermoorde Osse joden een gedenk/struikelsteen aangebracht. En lijkt het project voltooid. In het boek Stilstaan bij de Struikelstenen in Oss (geschreven door Conny Leijten) worden alle slachtoffers kort naar voren gehaald en ingegaan op de achtergronden van deze volkerenmoord. 

De familie van Os
Op pagina 26-27 wordt de familie Van Os kort neergezet. Acht mensen die niet zijn teruggekomen. (Groot)vader Simon runde een kantoorboekhandel en iets wat toen meer voorkwam: er werden commercieel (populaire) boeken uitgeleend die waarschijnlijk niet geleend konden worden bij de toenmalige katholieke openbare leeszaal.

Het boek
Kost €17,95 en is te koop bij boekhandel Derijks en de bibliotheek in Oss.

Een filmpje
In april-mei 2012 werd in de bibliotheek van Oss in samenwerking met de Wergroep Struikelstenen Oss een tentoonstelling ingericht. Over de eerste ‘worp’ struikelstenen. Bedoeld om de Osse bevolking attent te maken op dit fenomeen en ook bedoeld als startsein voor het opstarten van een tweede inzamelingsactie om de resterende struikelstenen te kunnen financieren. Voor die tentoonstelling werd een filmpje gemaakt (ruim 9 minuten) waarin alle namen van de afgevoerde en  vermoorde personen werden voorgelezen (door Theo Heus). Muziek was afkomstig van de cd Shtil, di Nakht iz oysgeshternt : Yiddish music from the ghettos and concentration camps van violist Adriaan Stoet en pianist Tjako van Schie (1995). Schrijnende muziek voor iets onbeschrijflijks.

Tentoonstelling
In de hal van het gemeentehuis is tot 5 mei een tentoonstelling ingericht. 

WebsiteStruikelstenen Oss.

Een dag later
Een overdenking van burgemeester Buis, een dag later (Twitter): “Nog een beetje aan het mijmeren over de Jodenvervolging en Nederland nu.” En ze verwees naar een inmiddels bekend ‘plaatje’

Citaat 124 (zaterdag 12 april 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: