Categorieën
Boeken Citaten

Schaamrood

Als van een koning niet langer wordt verwacht dat hij een voorbeeld vormt voor zijn onderdanen, moeten er onderdanen zijn die hem het voorbeeld geven.

Deze harde maar tegelijkertijd prachtige zin komt uit een opiniestuk van vertaler Hans Boland. Hij schreef dit artikel op verzoek van de opinieredactie van Trouw, om uit te leggen waarom hij een prestigieuze Russische cultuurprijs weigert. Waarom? Omdat hij niet wil dat president Poetin mooi weer speelt door zich als cultuurliefhebber neer te zetten, terwijl hij aan de andere kant betrokken is bij de situatie in Oekraïne.

Hans Boland spreekt onomwonden uit waarom hij zich niet wil laten gebruiken. En geeft Nederlandse politici, die eerder dit jaar koning Willem en koningin Maxima naar de Winterspelen lieten gaan om daar te toasten met president Poetin, een ferme tik op de billen. Maar, mooi geformuleerd.

Martinus Nijhoff Vertaalprijs voor Hans Boland 2015 | Cultuurfonds ...
Hans Boland

Een lang citaat uit dit artikel
Ik wil niemand de wet voorschrijven; zelfs als ik dat recht zou hebben en zou kunnen uitoefenen zou ik er geen gebruik van maken.
Christus’ basisstelling was dat hij geen volgelingen verlangde die niet uit vrije wil tot hem kwamen. Ik ben volstrekt ongelovig, maar goede voorbeelden volgen doe ik graag.
Als sporters het hoogst bereikbare hopen te kunnen verwezenlijken, maar hun dat onmogelijk dreigt te worden gemaakt doordat een griezel het bewind voert in het land waar zij hun prestaties moeten tonen, kan ik me voorstellen dat ze die griezel dan maar voor lief nemen. Iets vergelijkbaars geldt voor kunstenaars en koningen. Máár: ze dienen wel te beseffen dat ze, in het geval van Poetin, op zo’n moment gebruikt worden als de grove, smerige middelvinger van een dictator. Want elke Europeaan waarmee deze ‘genocidale platworm’ (zoals ik de Russische president graag in dichterlijke termen omschrijf) kan pronken is een opgestoken middelvinger naar datzelfde Europa. Genoemde sporters, kunstenaars en Zijne en Hare Majesteit hebben daar kennelijk geen bezwaar tegen; mij zou het ontzettend tegen de borst stuiten. Als van de koning niet langer wordt verwacht dat hij een voorbeeld vormt voor zijn onderdanen, moeten er onderdanen zijn die hem het voorbeeld geven. (Trouw 9-9-2014)

Deze zin heeft het in zich om te zijner tijd in geschiedenisboekjes terecht te komen.

Boeken die door Hans Boland uit het Russisch naar het Nederlands zijn vertaald én opgenomen in de collectie.
F.M. Dostojevski. Duivels (1873/2008)
Vsevolod Garsjin. De beren : en andere verhalen (2011)
Alexandr Poesjkin. Drama en sprookjes (2011)
Alexandr Poesjkin. Jevgeni Onegin : roman in verzen (2010)
Lev Tolstoi. Wat is kunst? (2011)

Twee boeken waarin Hans Boland zelf aan het woord komt
De zachte held (2014)
# – Te gast in Rusland (2001)


https://www.youtube.com/watch?v=VfDjy_bnc14


Citaat 165 (woensdag 10 september 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: