Categorieën
Boeken Maatschappij Next

Rutger Bregman. Gratis geld voor iedereen

Op maandag 27 oktober 2014 sprak Rutger Bregman over zijn boek Gratis geld voor iedereen in theater De Lievekamp in Oss.
Onderstaande tekst werd gebruikt om die activiteit onder de aandacht te brengen.

Gratis lezing van historicus, publicist Rutger Bregman
Het ‘verhaal’ van Rutger Bregman verdient een breed publiek. Een belangrijke reden waarom de bibliotheek en de Lievekamp deze lezing gratis aanbieden.

Rutger Bregman (1988) zal het zelf niet willen toegeven, maar zijn stortvloed aan ideeën, om sommige dingen anders te gaan doen, maken hem tot – zoals hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans dat noemt – een ‘kantelaar’. Iemand die anderen meeneemt in een veranderende omgeving. Rutger is echter geen doener, maar een denker, schrijver en inspirator. Maar desondanks afficheren we deze avond als een ‘kantelcollege’. Na deze avond zult u anders naar de wereld gaan kijken en zich realiseren dat er de komende jaren, decennia waarschijnlijk veel gaat ‘kantelen’. Better be prepared, denk er over na en go with the flow.

Een kantelcollege
Medio september verschijnt het derde boek van historicus, publicist Rutger Bregman: Gratis geld voor iedereen en vijf ideeën die de wereld kunnen veranderen.

Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan. Correspondent Rutger Bregman schetst nieuwe vergezichten: van een basisinkomen voor iedereen tot een werkweek van vijftien uur, van een wereld zonder grenzen tot een wereld zonder armoede.

Naar verwachting zal dit boek samen met een ander, later te verschijnen boek (Thomas Piketty. Kapitaal in de 21e eeuw) dit najaar veel aandacht trekken en leiden tot een debat over een andere samenleving. Beide boeken passen perfect binnen het jaarthema van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken: Oefenen voor een andere tijd.

Rutger Bregman
Rutger Bregman is sinds september 2013 verbonden aan het digitale platform De Correspondent. Wekelijks schrijft hij als redacteur ‘vooruitgang’ over uiteenlopende ontwikkelingen in de samenleving. Hij zit er bovenop en komt steevast met prikkelende ideeën om veel problemen in onze redelijk vastgelopen samenleving anders te gaan benaderen. In Gratis geld voor iedereen en vijf ideeën die de wereld kunnen veranderen heeft hij zijn artikelen uit De Correspondent opgepakt en in een groot verhaal neergezet.
In 2013 verscheen zijn tweede boek: De geschiedenis van de vooruitgang. Daarin komt hij met zijn centrale stelling dat we in het Westen momenteel in de best mogelijke wereld en tijd leven, maar dat we als het ware niet meer durven te dromen over een (nog) betere wereld.

Daan Roosegaarde: ‘Investeren in nieuwe dromen, dát is ons nieuwe kapitaal. Bregman begint alvast.’

Datum: maandag 27 oktober van 20.15 – 22.15 uur
Locatie: schouwburg De Lievekamp, Rabobankzaal (bij een grote opkomst wordt uitgeweken naar de grote zaal)
Adres: Raadhuislaan 14 te Oss


Klik hier voor Tegenlicht, waarin hij ruim drie kwartier aan het woord was (‘De noodzaak van een utopie’) (23-2-2014)

Klik hier voor een lange inleiding (‘Rutger Bregman, een opgewekte aanzegger’)

Klik hier voor een filmpje van een eerder optreden in Oss (maart 2013) (10:40)

Klik hier voor een radio-interview (Kunststof, Radio 1 op 15 september 2014) (duur: bijna een uur)

Klik hier voor interview (We moeten opnieuw utopisch leren denken) (11-9-2014)

Correspondent Rutger Bregman met een terug- en vooruitblik op De Correspondent from De Correspondent on Vimeo.

(woensdag 22 oktober 2014)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: