Categorieën
Citaten Maatschappij Next Politiek

Why we should give everyone a basic income

Een idee dat links en rechts kan verenigen. Maar het is niet zijn idee, maar van Thomas Paine. Who couldn’t make it today, want hij stierf al in 1809. Een idee dat ook door andere grote mensen naar voren is gebracht. “Gratis geld voor iedereen”.

Zo begint historicus Rutger Bregman zijn TED-speech voor TEDx Maastricht. Opgenomen op maandag 13 oktober 2014. En op 21 oktober werd zijn talk al online gezet. Op dit moment al door 6.480 mensen aangeklikt en (grotendeels) bekeken.

Maandag 27 oktober 2014 spreekt Rutger Bregman op verzoek van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken over ‘zijn’ ideeën voor onze tijd en samenleving. Centraal staat in dit verhaal natuurlijk zijn laatste boek: Gratis geld voor iedereen : en nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen. Let vooral op dat woordje aan het eind: kunnen.

Iedereen die Rutger Bregman een beetje volgt weet dat hij weliswaar niet te beroerd is grote ideeën naar voren te brengen, maar niet als absolute waarheden. Integendeel, als historicus weet hij dat het met veel ‘grote ideeën’ vaak niet goed afloopt. Ze worden of nooit in- of doorgevoerd, of ze verworden als ze wel realiteit worden. Leiden tot corrumpering, dictaturen, “één bak ellende” Nee, Bregman is de eerste om toe te geven dat grote ideeën gevaarlijk kunnen uitpakken. Aan de andere kant vindt hij wel dat onze tijd behoefte heeft aan grote ideeen. Hij vindt dat we in onze tijd – waarin héél veel gaat schuiven, veranderen en waarin we ons doorlopend zullen moeten aanpassen – meer dan ooit behoefte hebben aan vergezichten. Hoe het er over pakweg tien of twintig jaar ook uit zou kunnen zien.

De bronafbeelding bekijken

In deze TED-talk hangt hij zijn hele verhaal op aan het idee dat in de titel van zijn boek ligt opgesloten: Gratis geld voor iedereen (Why we should give everyone a basic income). Het filmpje duurt ruim 16 minuten. Er is op dit moment nog geen Nederlandse vertaling beschikbaar, maar Bregman beschikt over de gave om ingewikkelde onderwerpen redelijk ‘simpel’ te verwoorden, op te schrijven.

Citaat 179 (donderdag 23 oktober 2014)
Homepage Citaten 2014

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: