Categorieën
Citaten Duurzaamheid Maatschappij Media

De wereld begrijpen? Follow the money

Waarschijnlijk heeft u het nog niet gemerkt, maar begin februari is een al jaren bestaand mediabedrijf een campagne gestart om betaalde abonnees te werven.

Dit bedrijf is alleen actief op het net. No print. Tot nu gratis, voor iedereen. Maar zo’n businessmodel is niet houdbaar. Van advertenties alleen kan de schoorsteen niet blijven branden. Dus is op Follow the money een oproep geplaatst om lid te worden. Het lijkt veel op de actie die in het voorjaar van 2013 door Rob Wijnberg werd gestart. Toen hij in DWDD enthousiast kwam vertellen over wat hij wilde gaan opzetten. Een platform op het net waar dagelijks artikelen worden geplaatst over ontwikkelingen in onze samenleving. De Correspondent zou nadrukkelijk geen nieuwsportal worden. De nadruk ligt op achtergronden, opinies, dossiervorming. Die actie is zeer succesvol geweest. Binnen enkele weken hadden ze hun streefbedrag gehaald en konden met het opgehaalde geld gaan werken aan de lancering van De Correspondent in september 2013.

Bij Follow the money is iets anders aan de hand. Zij zijn al in 2009 gestart. Met eigen geld en steun van verschillende instanties. Zijn er in vijf jaar zeker in geslaagd relevante ‘content’ te produceren. Hebben veel jonge onderzoekers en journalisten een kans geboden zich te ontwikkelen. Maar. Maar op zeker moment moet er toch ook geld verdiend worden. En staat sinds 4 februari een oproep op hun site.  Ik voorzie niet dat ze aan mogen schuiven in DWDD. Dus moeten ze het op eigen kracht doen. Via hun website, Facebook, Twitter.

Een steuntje in de rug
Het zou jammer zijn als dit platform weg- of om zou vallen. Hun onderwerp is erg breed: onderzoeksjournalistiek. Dat doet natuurlijk elke serieuze krant, tijdschrift of omroep. Maar in de praktijk hangt het er altijd een beetje bij. Wordt niet structureel gedaan. Follow the money wil dat wel doen. Structureel slimme mensen onderzoek laten doen naar de (verborgen) achtergronden van uiteenlopende onderwerpen. Leidraad in alles (en opgenomen in de titel) is dat ze op zoek zijn naar geldstromen: follow the money. Je krijgt inzicht in ‘de wereld’ door na te gaan hoe geld van het een naar de ander stroomt. Regelmatig kom je werk dat door Follow the money-medewerkers is gedaan tegen in kranten, tijdschriften, het internet. Betaalde opdrachten. Prima, om de zaak overeind te houden. Maar niet voldoende. Dus doet men nu een appel aan burgers die begrijpen dat een goed functionerende democratie alleen kan (blijven) bestaan als er voldoende onafhankelijke waakhonden zijn. Die met hun specifieke kennis en vaardigheden achter facades weten te kijken. Daar op een vlotte en begrijpelijke manier verslag van doen. Wat mensen helpt om te begrijpen hoe onze complexe samenleving echt functioneert.

Uit hun missie
Macht vreet geld. Door het volgen van geldstromen maken we zichtbaar wie de feitelijke macht in handen hebben en hoe we die kunnen controleren. We tonen misstanden aan. We ijveren voor rechtvaardigheid. De ervaringen van de afgelopen jaren laten zien dat hier nog heel veel werk valt te verrichten! Door middel van waarheidsvinding willen we de macht weer aan het publiek terug geven. Zo leveren we een bijdrage aan de instandhouding van onze democratie.

Tegelijkertijd zetten we ons in om mogelijke alternatieven en oplossingen te belichten en om te inspireren. De wereld iets verder helpen door zowel te breken als te bouwen. Dat is onze missie. En daar willen we u bij betrekken.

Youtube – Sluit je aan bij Follow The Money (1:00)

https://youtu.be/jWZo5NM7_1I

Klik hier om aan te melden (70 euro per jaar)

Citaat 226 (donderdag 12 februari 2015)
Homepage Citaten 2015

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: