Categorieën
Citaten Next

We moeten gaan klooien, uitproberen, dat is de enige manier

Martijn Aslander is een interessante man. Die door mensen, die begrijpen dat onze manier van leven fundamenteeel aan het veranderen is wordt gewaardeerd. Naar wie geluisterd wordt. Die ispireert. Je op een ander been zet. Een man die betrokken is bij uiteenlopende experimenten. Veel spreekbeurten verzorgt. Nooit lang bij een bepaald kunstje blijft hangen. Een drang heeft om zichzelf doorlopend te blijven vernieuwen. Zo’n man is Martijn Aslander. Die recent enkele filmpjes op het net heeft geplaatst waarin hij zich over bepaalde zaken uitspreekt. Korte filmpjes. Sober vormgegeven. Maar er is wel degelijk over nagedacht. Geen toeters en bellen. Aanzetten om zelf te gaan nadenken.

Martijn Aslander is een soort Jan Rotmans, maar geen hoogleraar transitiekunde. Trekt wel – net als Jan – het hele land door. Hij is een soort Wim de Ridder, professor toekomst-onderzoek, die net als hij weet dat een tijdperk afloopt en een nieuw aanstaande is. Hij heeft iets weg van Jan Jonker (qua fysiek, alleen jonger), maar hij is geen hoogleraar duurzaam ondernemen. Heeft dezelfde soepelheid van geest als Rutger Bregman, maar is niet opgeleid als historicus, heeft geen platform (als De Correspondent) en is pakweg vijftien jaar ouder. Martijn Aslander is ook niet Koen Haegens, een jonge journalist die voor De Groene Amsterdammer over uiteenlopende ontwikkelingen schrijft. Lijkt zeker qua temparement niet op Ewald Engelen, maar is anderzijds niet te beroerd (met een fluwelen handschoen aan, dat wel; of beter: altijd) zijn gehoor een spiegel voor te houden. Martijn Aslander is gewoon Martijn Aslander. Een man om in de gaten te houden. Te volgen.

Vijf filmpjes
De afgelopen weken zijn vijf filmpjes op Vimeo geplaatst. Waarin hij restopnames van een ander project in kleine hapjes uitserveert. Hij noemt het ‘korte videos over de informatie samenleving’. En welke dilemma’s dat oplevert. Zaken om over na te denken. Hij komt absoluut niet aan met dé oplossing. Integendeel. Wel zit – zoals altijd bij hem – in alle fragmenten zijn optimisme. We leven weliswaar in zwaar disruptieve tijden, maar we zijn im Großen und Ganzen toch op weg naar een veel mooiere, betere tijd. Maar we zullen wel aan de bak moeten. Of zoals hij het in het eerste filmpje noemt:

De meeste organisaties kunnen ophouden te bestaan. Ze zijn te dom, te traag, te duur, te log, het lerend vermogen is ontzettend traag. ()

We zitten in een netwerk samenleving en in een informatie samenleving, en als je die bij elkaar zet dan krijg je wat ik noem de Nieuwe Renaissance. De gekoppelde netwerken – fysieke netwerken, sociale netwerken, informatie netwerken – gekoppeld aan de beschikbare informatie, die exponentioneel toeneemt; als je die samenvoegt dan krijg je compleet andere oplossingsrichtingen, toepassingen … ()

Dankzij het web en al die gratis technologie zijn er elke dag mensen iets slims aan het verzinnen, die het wezen van je organisatie gewoon overbodig maken. We zitten in disruptieve tijden, daar kun je eng en heel ingewikkeld of gefascineerd naar kijken. Het bespaart een hele hoop gedoe. Maar het is wel einde oefening voor de meeste organisaties zoals we die nu kennen. Het gaat nu zo snel, al die ontwikkelingen, daar kun je geen beleid op voeren, daar kun je geen beleid op maken, geen strategie voor uit zetten. We moeten gaan klooien, gaan uitproberen, dat is de enige manier.

Bingo: Oefenen IN een andere tijd.

Wat is informatie? / Hoe kijk jij naar organisaties?
https://player.vimeo.com/video/119546017?portrait=0

Wat hebben we als samenleving in transitie nu nodig?
https://player.vimeo.com/video/120043425?portrait=0

Verdienen we straks nog geld?
https://player.vimeo.com/video/120616617?portrait=0

Wat bedoel je met democratisering van informatie?
https://player.vimeo.com/video/121330399?portrait=0

Hoe kijk jij tegen privacy aan?
https://player.vimeo.com/video/121978320?portrait=0

Dinsdag 25 maart wordt het zesde en laatste filmpje op het Vimeokanaal van Martijn Aslander geplaatst.

Iets van hem lezen?
150 lifehackingtips om slimmer en efficiënter te werken (2010)
Easycratie : de toekomst van werken en organiseren (2010)
Nooit af (2015) (verschijnt in oktober)
Prachtige titel, by the way. In een nutshell ‘onze wereld’ en ‘natuurlijke ‘conditie’. Een variant op de term ‘Permanent Beta

Artikel
Go, the power to create (september 2014)

Citaat 237 (dinsdag 17 maart 2015)
Homepage Citaten 2015

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: