Categorieën
Citaten Muziek

Als het even kan blijven we de hele dag op onze reet zitten, komen de deur niet meer uit.

En wordt ‘een plaat’ weer dat prachtige openklapding met kunstig drukwerk en twee zwarte vinylschijven. ‘Weet je nog, toen je zelf platen kocht en werd weggeblazen door alleen al die hoezen, van Quadrophenia van The Who, of de platen van King Crimson? Ik begrijp best dat het streamen van muziek nu allesbepalend is – het gemak dient de mens. Maar ik denk dat luisteren naar gestreamde muziekbestanden een van de belangrijkste manieren is om een verbinding aan te gaan. Het is net als junkfood, tv en computergames. Als het even kan, blijven we de hele dag op onze reet zitten, komen de deur niet meer uit.

Kinderen hoeven de slaapkamer niet meer uit als ze ook via internet kunnen gamen met hun vrienden. En waarom zou je nog naar de bioscoop gaan als je ean film kunt downloaden? Het maakt van de mens een passief en contactloos wezen, dat alleen nog afbeeldingen van de wereld wil ontdekken. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn geweest van ons geweldige digitale tijdperk? Maar let op: de slinger zwaait. Er komt een tegenbeweging. Straks rennen we allemaal weer naar buiten. En dan graag gelijk door naar de platenzaak.’

Steven Wilson
Aldus Steven Wilson (1967) in De Volkskrant van vrijdag 20 maart 2015. De aanleiding voor het interview was zijn nieuwste ‘plaat’ Hand. Cannot. Erase. Die door de critici zeer positief is ontvangen. In het artikel wordt voor degenen die hem niet kennen duidelijk gemaakt dat hij in zijn carrière betrokken is geweest bij uiteenlopende projecten en groepen: No Man, Blackfield en Porcupine tree. En regelmatig ook cd’s onder zijn eigen naam uitbrengt. Hij is zeer actief. Een Engels muzikant die door de pers voor het gemak weggezet wordt als progrocker. Denk aan Genesis, Gentle Giant, King Crimson, Van der Graaf generator, Yes of Rush. 

In het artikel wordt verwezen naar verschillende eerdere albums waar hij bij betrokken is geweest, maar Fear of a blank planet wordt niet genoemd. Zijn meesterwerk uit 2007 met daarop het nummer Anesthesize. Een lang nummer (ruim 17 minuten) (typisch voor een progplaat) waarin op een bepaalde manier al zit opgesloten hoe hij vraagtekens zet bij onze ‘vrijheid’. Om onszelf te mogen verdoven. Enkele regels

The dust in my soul
Makes me feel awake in my legs
My head in the clouds
And I’m zoning out

I’m watching TV
But I find it hard to stay conscious
I’m totally bored
But I can’t switch off

Only apathy from the pills in me
Its all in me, all in you
Electricity from the pills in me
Its all in me, all in you
Only MTV, cult philosophy

We’re lost in the mall
Shuffling through the stores like zombies
What is the point
What can money buy

Citaat 239 (zaterdag 21 maart 2015)
Homepage Citaten 2015

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: