Categorieën
Boeken Citaten

Er verschijnen een heleboel interessante boeken, maar ik heb de tijd niet om ze allemaal te lezen.

Deze zinnen komen uit de juni-nieuwsbrief van Martijn Aslander.

Martijn Aslander
Een maandelijkse update van zijn doen en laten. Aslander is een vrijdenker en vrij-doener. Die op verschillende plekken bezig is met ‘andere dingen’. Hij loopt op de tijdgeest vooruit. Bezigt vaak de term lifehack, maar om hem alleen neer te zetten als een lifehacker doet hem geen recht. Laten we het er maar op houden dat hij een interessante geest is. Die allerlei manieren bedenkt om te kunnen overleven in onze hectische tijd. Een tijd waarin we allen overspoeld worden door informatie, de roep om hier of daar onze aandacht op te richten. En om in zo’n wereld te kunnen meegaan, bedenkt hij uiteenlopende ‘dingen’. En – nog een kenmerk van hem én deze tijd – hij deelt zijn ervaringen met zijn ‘volgers’. Hoe? Door bijvoorbeeld zijn nieuwsbrief te volgen. Op 30 juni trof ik onderstaande tekst aan (uit het artikel Hack je research!):

Neem bijvoorbeeld boeken.
Er verschijnen een heleboel interessante boeken, maar ik heb de tijd niet om ze allemaal te lezen.
Daar heb ik lang geleden al eens een list op verzonnen. Ik geef gewoon heel veel boeken weg aan mensen in mijn omgeving. Als ik iemand dan enige tijd later weer tegen kom zeg ik: ‘Hee dat boek wat ik je laatst gaf hè, heb je dat gelezen? Was het wat? Kun je de belangrijkste inzichten met me delen?’

Geniaal in zijn eenvoud. Nietwaar? Alleen, hoe organiseer je dat? Waar haal je de mensen vandaan die zich voor jou op willen ‘offeren’.

De Lezers van Stavast
In de bibliotheek Oss hebben we daar sinds drie jaar een ‘oplossing’ voor. Dat heet de Lezers van Stavast. Een groep volwassenen die één keer in de vier weken samenkomen en praten over gelezen of te lezen non-fictie boeken. Incidenteel komen ook romans aan bod, maar de nadruk ligt op boeken die te maken hebben met onze meer dan sterk veranderende wereld en samenleving. In bijna alle sectoren van ons dagelijks doen en laten zijn ‘dingen’ (zoals hoogleraar Jan Rotmans dat formuleert) aan het kantelen. We zitten in een grote transitiefase, we betreden een nieuw tijdperk. Een uniek gebeuren, waarover door uiteenlopende personen wordt nagedacht én geschreven. Alleen, waar haal je de tijd vandaan om dat allemaal te lezen? Tot je te nemen?

Sluit u aan bij dit stammetje!
Nou, door je aan te sluiten bij deze community. Deze stam. En mee te gaan lezen. Boeken van de literatuurlijst, die medio juli 2015 ruim driehonderd titels omvat. En naar de vierwekelijkse bijeenkomsten op donderdagavond te komen. Deelname is gratis. Je wordt wel geacht boeken te lezen en jouw kijk daarop met anderen te delen. Je geeft wat, en krijgt dingen terug. Wordt geïnspireerd. Nieuwsgierig naar bepaalde boeken. Steekt er zeker iets van op. En, niet onbelangrijk, het is vooral ook een sociaal gebeuren. Ontspannend, inspannend. Een goede mix van beiden. Het woord ‘leuk’ wil ik hier niet bezigen, want té besmet. Alles is tegenwoordig leuk, zelfs het vernieuwde Brabants Dagblad is met dat virus besmet. Een mooi voorbeeld, by the way, van het feit dat het woord vernieuwing inmiddels echt toegevoegd kan worden aan de woordenlijst uit de newspeak (van George Orwell). Vernieuwing suggereert verbetering, maar is bijna altijd het tegendeel. Hervorming idem dito. Aanpassing, herstructureren, hervormen, verbeteren. Let er maar eens op als je weer iets leest over ‘Griekenland’, ‘de nationale politie’, ‘nieuw elan in het onderwijs’ et cetera.

Het vierde seizoen van de Lezers van Stavast – twee oproepen
Voor het nieuwe seizoen zoeken we nieuwe deelnemers én mensen die éénmalig over een bepaald boek iets willen komen vertellen. In de geest van Martijn Aslander: ‘Hee dat boek wat ik je laatst gaf hè, heb je dat gelezen? Was het wat? Kun je de belangrijkste inzichten met me delen?’

Voor ‘wat ik je laatst gaf‘ gelieve te lezen: geleend bij de bieb of uit uw eigen collectie. En voor ‘inzichten met me delen‘ gelieve te lezen: met ons, de Lezers van Stavast te delen.

Oproep 1
Ga na de zomervakantie mee lezen én bezoek de maandelijkse bijeenkomsten in de bibliotheek Oss op donderdagavond. Hoe? Meld u aan via dit formulier. U komt op de adressenlijst te staan en ontvangt enkele dagen voor de donderdagse bijeenkomst een uitnodiging. In dat emailtje staat ook het globale programma voor die aankomende bijeenkomst. Het is niet verplicht om te komen. En stellen het op prijs dat u lid bent van een Openbare Bibliotheek, maar dat is niet verplicht. Wel jammer, voor u! We raden u wel sterk aan meerdere boeken van de lijst te gaan lezen. Waarschijnlijk heeft u sommige boeken reeds gelezen. Tijdens zo’n avond wordt over de thema’s gesproken en het heeft niet zo veel zin als u amper iets van de lijst heeft gelezen. Nogmaals, het centrale thema is onze sterk veranderende wereld. Wellicht heeft u wel eens gehoord van het fenomeen Tegenlicht Meet-up. De vierwekelijkse Lezers van Stavast-avond is de Osse variant van een Tegenlicht Meet-up. We praten over thema’s die daar ook aan bod komen, alleen vormen hier steeds boeken het uitgangspunt. 

Oproep 2
In de afgelopen drie seizoenen zijn regelmatig mensen van buiten de groep uitgenodigd om op een bepaalde avond ‘iets’ te komen vertellen. Vanuit hun achtergrond, expertise. Na een inleiding ontspon zich dan een gesprek. ‘Leuke’ en zinvolle avonden. Die naar meer smaken. Langs deze weg wil ik mensen uitnodigen die op een nader af te spreken moment ‘iets’ komen vertellen over een bepaald gelezen boek. Een boek dat te maken heeft met het overall thema én waarover u vanuit uw achtergrond iets zinnigs kunt vertellen. Ik denk aan een docent scheikunde die de groep bijpraat over ontwikkelingen op zijn vakgebied. Wat er allemaal aan zit te komen. Wat er de afgelopen dertig jaar is veranderd Welk nieuw of ander tijdperk we gaan betreden en welke vragen dat met zich meebrengt. En in dat verhaal een (in het Nederlands verschenen) boek naar voren haalt. Of boeken in uw verhaal meeneemt die al op de literatuurlijst van de Lezers van Stavast staan. Een inleiding van (zeg) drie kwartier, waarna u met de groep in gesprek gaat. 
U bent op dat moment een wat wij als bibliotheken in Noord Oost Brabant ook wel KennisMaker noemen. U beschikt over een bepaalde Kennis en u laat een groep mensen daarmee Kennis Maken. KennisMaker meets KennisMakers. 

Aanmeldformulier ‘Een KennisMaker voor de Lezers van Stavast‘  

Twee artikelen over Martijn Aslander
Go! The power to create (september 2014)   
We moeten gaan klooien, uitproberen, dat is de enige manier (maart 2015)

Nog een tip van Martijn Aslander
Of ik ga koffie drinken met schrijvers en laat ze over de inhoud van hun boek vertellen. Dat doen schrijvers over het algemeen heel graag namelijk, praten over hun onderwerp. Duh; ze hebben er niet voor niets een boek over geschreven!

Tja. Waarschijnlijk kunt u evenmin als ik effe bij een schrijver langsgaan en hem die vraag stellen. Wat we als bibliotheek wel kunnen én doen: een schrijver uitnodigen. Hem of haar in een zaal(tje) neerzetten en vragen ‘iets’ over hun werk te komen vertellen. Zoals bijvoorbeeld Bert en Hannah Wagendorp; of Annegreet van Bergen. Ná de zomer. En er komen nog veel meer interessante sprekers.

Bijeenkomsten Lezers van Stavast 2015-2016 (donderdagavond 19.30-21.30 uur)
10 september 2015
8 oktober
5 november
3 december
7 januari 2016
4 februari
3 maart
31 maart
28 april
26 mei
23 juni
 
Citaat 268 (donderdag 9 juli 2015)
Homepage Citaten 2015

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Er verschijnen een heleboel interessante boeken, maar ik heb de tijd niet om ze allemaal te lezen.”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: