Categorieën
Citaten Media

Begrafenisliedje – I’ve got to leave you now

Van Ben Bullington had ik tot vorige week nog nooit gehoord. Maar op een door een vriend samengestelde en gebrande cd stonden maar liefst drie songs van deze Amerikaanse singer-songwriter én dokter. Geboren in 1955. Hij zou dit jaar zestig jaar zijn geworden, maar hij stierf door pancreaskanker in 2013.

Een zo op het oog sympathieke man, gescheiden, vader van drie zoons, praktiserend dokter en in zijn vrije tijd liedjesschrijver. Hij trad zelden op, maar maakte wel vijf albums. Die voor zover ik kan nagaan nooit in de bekende muziekbladen of kranten zijn besproken. Dat is jammer, want zijn liedjes mogen er zijn. Ben Bullington is een echte verhalenverteller. Zijn songs verdienen een groter gehoor.

Born in ’55
Op die cadeau-cd sprongen twee songs er uit: Born in ’55 en I’ve got to leave you now. In Born in ’55 herinnert hij zich als oude man momenten uit zijn jonge jeugd, toen JFK in 1963 in Dallas werd vermoord, en Martin Luther King en Robert Kennedy in 1968. Momenten die hij als jongen van 8 en 13 meemaakte. Maar wat herinnert hij zich? Dat zijn schooljuf moest huilen. Kleine dingen in een grote wereld. Dat is zoals zo vaak de magie bij grote artiesten. Ze halen iets kleins uit hun leven naar voren en geven het daardoor een universele uitstraling. En je merkt dat hij als volwassen man uitgesproken meningen had. Zich druk maakte om de wereld om hem heen. “At that point three great men we’re dead, and Nixon was alive!

I’ve got to leave you now
Dit nummer heeft Ben Bullington zonder enige twijfel geschreven nadat zijn doodvonnis was getekend. Een zwanenzang. Voor zijn drie achterblijvende zonen. Strak opgezet: vier coupletten en een refrein. Geen moelijke woorden. Niet opstandig. Boos of teleurgesteld. Eerder iets zen-achtigs. Laconiek. Hij refereert aan een god en het christelijke gdeachtengoed, maar ik vermoed dat hij amper geloofde. Een soort ‘ietsist’ die hoopt dat zijn zonen ooit zullen ervaren dat hij op een bepaalde manier aanwezig zal zijn. Het lied is vooral een oproep om niet te treuren, maar door te gaan met leven. En – vooral dat – je ergens voor in te zetten. En ook doorlevend in het besef dat zij ooit ook aan de ‘beurt’ zullen zijn. Maar ondanks die woorden, hakt het er waarschijnlijk wel in. Als je naar dit liedje luistert met iemand voor ogen die onlangs eenzelfde vonnis heeft gekregen en zijn of haar kinderen moet achterlaten.

I've Got to Leave You Now - YouTube

I’ve got to leave you now

Too many men are worst than rodents
Too many kill with easy minds
Just used to memorize a passage
from a fabled god who’s hands we’re full of time

Refrein
Our souls might mingle in the aftertorch
Like four friends smoking on a midnight porch
I’ve always loved you the best, I knew how
I’ve got to leave you now

If you find yourself at peace, work to keep it
if you find yourself in battle, carry one
For savior life and flee the crazy captain
who’s connection to this planet has all been gone

Refrein

I hope you have real love, in your future
I hope you dance each month of may away
And also put your shoulder to a purpose
And leave this world a slighty better place

Refrein

Promise me, you won’t worry
It’s probably like the time, ‘for I was born
Make some waves out on the ocean
With all the best inside you, my sons

Refrein

Luisteren?
Dit nummer staat op zijn vijfde cd, Ben Bullington. Klik hier voor een Youtube-filmpje met foto’s van Ben en zijn kinderen (sinds 23 november 2013 , tot nu toe slechts 842 keer bekeken).

Darrell Scott
Enkele maanden geleden kwam de tiende cd van deze iets bekendere Amerikaanse artiest uit. Een eerbetoon aan Ben Bullington en zijn liedjes. Darrell Scott leerde hem enkele jaren voor zijn dood kennen. Zag de grootsheid van zijn liedjes in. En nam op 10 : songs of Ben Bullington tien liedjes van hem op.

Uiteraard staat Born in ’55 er op. En eindigt hij met I’ve got to leave you now . Alleen is het het bij hem een pianoballad geworden. Voor beide uitvoeringen valt wat te zeggen. Alleen is de pianoklank/kleur zeer opmerkelijk. 


It’s his voice she hears
Dezelfde vriend reikte een jaar eerder een ander begrafenisliedje aan. Van – wederom – een volstrekt onbekende Amerikaanse singer-songwriter: C. Daniel Boling. Op zijn (late!) debuutplaat (Sleeping dogs uit 2013) staat een lange ballad over een oude vrouw die terugblikt op haar huwelijk. Veertig jaar samen met een man, die alles was in haar leven. Om wie alles draaide. Maar die helaas kwam te overleven en haar eenzaam achterliet. It’s his voice she hears

It’s his voice she hears
She wept tears of joy
On the day when he married her
Doesn’t seem that long ago
But it’s been forty years
Since the night he first carried her
In through their own bedroom door
Except for that stint that he did in the army
She hasn’t spent one night alone
Now she moves in a daze trhough her daily routine
Waiting for him to come home

It’s his voice she hears in the hallway
His step she hears on the stair
Standing beside her like always
But nobody’s there
He’s still alive in her heart
Where he’s been all of these years
In her mind, every time there’s a sound
It’s his voice she hears

Her heart wept in silence
Today when she buried him
She can’t believe that it’s true
Nothing seems real
And she watched his friends carry him

Now she’s not sure what to do
Back in her seventies she lived by herself
She simply can’t recall how
Friends alsway say she looks young for her age
But she doesn’t feel that way now

It’s his voice she hears in the hallway
His step she hears on the stair
Standing beside her like always
But nobody’s there
He’s still alive in her heart
Where he’s been all of these years
In her mind, every time there’s a sound
It’s his voice she hears

Enkele artikelen over Ben Bullington
Ben Bullington, een eerbetoon (augustus 2014)
Darrell Scott Honors Montana Doctor and Songwriter Ben Bullington with New Album 10 (mei 2015)
Darrell Scott – Ten: Songs Of Ben Bullington (Krenten uit de pap, juni 2015)

Facebook Ben Bullington  

Andere liedjes
Niemand vraagt zich af (Jonas Winterland)
Tower song (Townes Van Zandt)
All I ask of you (June Tabor)
Afscheid (Peter Koene)

Begrafenismuziek    

Citaat 271 (dinsdag 28 juli 2015)
Homepage Citaten 2015

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: