Categorieën
Citaten Filosofie

Bij het lezen gebruik je je fantasie en verbeeldingskracht, bij het kijken naar de tv niet of nauwelijks

In de (web)catalogus kunt u zoeken op achternaam van de schrijver, titel, onderwerp én op woorden. Tikt u daar voor de aardigheid ‘geluk’ in dan krijgt u vandaag (de 17e september 2015) 1.728 treffers. Geluk in de titel, de beschrijving, het onderwerp, ja er zijn zelfs schrijvers die zo heten. Een onzinnige exercitie. Het levert meer op als u zoekt op een woord dat minder bekend is. Probeer maar eens: ECM (de Duitse muziekuitgever, 78 treffers), indoctrinatie (11) of Lavina (een voornaam, 0 treffers).

Weer een nieuw boek over geluk
Vandaag is ondanks alles toch een nieuwe titel over geluk aan de collectie toegevoegd. Van een Nijmeegse hoogleraar psychologie. Die in 2007 opzien baarde met een boek. Een van de eerste boeken waarin beweerd werd dat we als mens feitelijk niet de baas over onszelf zijn. Onze hersenen geven ons de illusie dat we dat wel zijn. Prima, maar voor veel mensen nog steeds een horreur. Ap Dijksterhuis neemt echter niet zo’n ferm standpunt in als een Dick Swaab of Victor Lamme. Van zijn Het slimme onbewuste : denken met gevoel werden ruim honderdduizend exemplaren verkocht; tientallen herdrukken. Zeer opmerkelijk voor een popualir-wetenschappelijk werk. Ruim acht jaar later beschrijft hij een ander onderwerp, maar neemt natuurlijk inzichten uit dat oudere boek daarin mee. Geluk. Met als ondertitel: de psychologie van een fijn leven.

Hieronder een kort citaat, dat – niet toevallig – over lezen gaat en het belang daarvan om …. gelukkig te worden (of blijven).
Een mooie quote aan het begin van een nieuw seizoen waarin u voor u zelf af moet wegen wat te doen: dagelijks DWDD, Pauw, ‘het’ voetbal en enkele series gaan volgen versus regelmatig een boek ter hand nemen.

Los van het feit dat ze opvallende cultureel bepaalde verschillen vonden (zo besteden Fransen meer dan twee keer zo veel tijd aan eten dan Amerikanen, en dat terwijl ze slanker en gezonder zijn), deden ze een interessante ontdekking. Ze deelden de verschillende activiteiten die mensen ondernamen in hun vrije tijd in naar twee categorieën: passive leisure en active leisure. Voorbeelden van passieve vrijetijdsbesteding zijn tv-kijken en achter de computer zitten, voorbeelden van actieve vrijetijdsbesteding zijn sporten, wandelen en lezen (de reden dat lezen wordt gezien als een vorm van actieve vrijetijdsbesteding heeft vooral te maken met de mentale inspanning die het vereist. Bij het lezen gebruik je je fantasie en verbeeldingskracht, bij het kijken naar de tv niet of nauwelijks). Uit de resultaten bleek dat de meeste mensen veel meer tijd besteden aan passieve dan aan actieve vrijetijdsbesteding, terwijl ze actieve vrijetijdsbesteding veel leuker vinden. Wel waren er culturele verschillen. (pagina 116)

Citaat 286 (donderdag 17 september 2015)
Homepage Citaten 2015

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: