Categorieën
Citaten

Van Blikopener naar Eye Opener fonds

Op maandag 30 november 2015 kreeg architect Francine Houben uit handen van koningin Maxima de Prins Bernard Prijs. Een waardering voor haar werk. Francine Houben werkt in binnen- en buitenland. Heeft tientallen projecten gerealiseerd. En om de een of andere reden heeft ze verschillende bibliotheken gebouwd of verbouwd. Haar grootste project tot nu toe was de nieuwbouw van de Openbare Bibliotheek in Birmingham. Groot qua budget en omvang van het pand. Inmiddels is ze met een nog grotere klus bezig: de verbouwing van de Public Library van New York.

Het Eye Opener fonds
Aan de Prins Bernard Prijs is een geldbedrag van honderdvijftig duizend euro verbonden. De helft daarvan dient aangewend te worden om een impuls aan ‘iets’ cultureels te geven. Francine Houben stopt het geld in een cultuurfonds: het Eye Opener Fonds. Als je gaat googelen dan vind je onderstaande zinnen. Woorden naar ons hart:

Met het Eye Opener Fonds wil Francine Houben het culturele, economische en maatschappelijke belang van bibliotheken voor het voetlicht te brengen. ´De rol van bibliotheken in een veranderende samenleving vraagt om innovatie´, aldus de architect. ´Bibliotheken zijn er niet voor boeken, maar voor mensen op zoek naar informatie, ontwikkeling en ontmoeting.´

De missie van de New Yorkse Public Library is niet toevallig: The mission of The New York Public Library is to inspire lifelong learning, advance knowledge, and strengthen our communities.

Blikopener
Vroeger bestond er een tijdschrift met deze naam voor middelbare scholieren. Bedoeld om hun blik op de wereld te verruimen. Dit woord is vaker gebruikt. Ook door ons. We afficheren lezingen vaak onder deze noemer. Altijd bedoeld om onze blik op de wereld te vergroten. Ogen te openen om op een andere manieren naar de werkelijkheid te kijken. Waardoor we ons af te vragen of het geen tijd wordt een bepaalde status quo te gaan doorbreken. In die naam zitten ook al de zinnen ‘Mensen te voeden met de dilemma’s waar we voor staan‘ en ‘volwassenen verleiden zich volwassener te gaan gedragen‘ opgesloten.

Francine Houben brengt trouwens perfect onder woorden waar we als bibliotheek mee bezig zijn: de transitie van – oneerbiedig gezegd – een ‘uitleenfabriek’ naar een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Om zich te infomeren, ontwikkelen. Een plek waar een gemeenschap (nog steeds) samen kan komen. Plekken in het publieke domein die schaars worden en in een tijd van digitale vereenzaming steeds harder nodig worden. Ook nodig in een tijd waarin mensen zich om uiteenlopende redenen dienen te blijven ontwikkelen. Nadenken over hoe het nu is, wat er anders zou moeten en hoe je vervolgens daar op voor te bereiden. Een tijd waarin we aan het oefenen zijn voor (of in) een andere tijd. Een tijd voor de vraag: ‘Wat delen we met elkaar?

Meer informatie
De menselijke architectuur van Francine Houben : eerst de mens, dan het gebouw (artikel/interview in Trouw van vrijdag 27 november 2015)
Met het oog op morgen, gesprek van Mieke van der Weij (op zondag 29 november 2015)

Koningin Máxima reikt Cultuurfonds Prijs uit aan Francine Houben (dinsdag 1 december 2015)

En ik schreef al eerder over de Birminghamse bibliotheek en de rol van de openbare bibliotheek en haar medewerkers: De bibliotheek – rewriting the book (augustus 2014)

Website Mecanoo, haar bedrijf

Tot slot
Francine, we beraden ons al op een aanvraag!
En kom eens langs in onze contreien om te vertellen hoe belangrijk een (liefst iconische) bibliotheek voor een stad kan zijn.

Citaat 313 (dinsdag 1 december 2015)
Dank MP en AL (voor naam en logo) – Hans van Duijnhoven (1955)
Homepage Citaten 2015

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: