Categorieën
Citaten Duurzaamheid Maatschappij Next

Durf te dromen, de feiten staan het toe

Terwijl de heren (en één vrouw) in Den Haag zich al warm beginnen te lopen voor de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen treedt medio september de zogenaamde Singularity University in Nederland naar buiten.

Die twee zaken hebben niets met elkaar te maken. Slimme politici zouden er echter kennis van moeten nemen om hun verhaal en kijk op de toekomst aan te scherpen. Ik vermoed echter dat de meesten er amper kennis van zullen nemen en er niets mee zullen doen. Niet durven te dromen en andere feiten als uitgangspunt nemen voor hun verhaal.

Fast forward
Het is de eerste spin-off van deze West-Amerikaanse instelling buiten Amerika. Op 12 en 13 september wordt in het De La Mar theater in Amsterdam een congres gehouden: Reality Check – Fast-Forward into our Future. Verschillende sprekers praten deelnemers bij over uiteenlopende tendensen die de komende jaren veel impact zullen hebben op ons leven en de manier waarop we geld verdienen. In de aanloop daarnaar toe sprak het FD ondermeer met ene Raymond McCauley, een bioloog die betrokken was bij de oprichting van the Singularity University en onderzoek doet naar genetica. Artikel: Durf te dromen, de feiten staan het toe

Zijn verhaal sluit ongewild aan bij de vijfde zomergast van dit seizoen, de jonge Andrea Maier (die fundamenteel onderzoek doet om – de ziekte van – veroudering te lijf te gaan). De titel van het FD-artikel slaat uiteraard ook op haar (Durf te dromen) en de Engelse onderzoeker Aubrey de Grey (die trouwens ook in de Human-reeks De volmaakte mens van Bas Heijne aan het woord werd gelaten). Boek: Kleine van de volmaakte mens (2015)

Voor iedereen die ‘een beetje’ volgt wat er ‘gaande’ is bevat het artikel niet zo veel nieuws. Het is eerder een bevestiging van wat ondermeer in Tegenlicht-uitzendingen voorbij kwam en komt. Of beschreven in Ons betere ik : waarom de mens steeds minder geweld gebruikt van Steven Pinker, Het tweede machinetijdperk : hoe de digitale revolutie ons leven zal veranderen van Erik Brynjolfsson & Andrew McAfee of tientallen andere boeken over onze snel veranderende wereld.

In het artikel worden 6 D’s en 7 P’s naar voren geschoven. Die 6+7 ‘trends’ lijken veel op de twaalf werkwoorden die een buurtgenoot van de Amerikaanse hoofdvestiging in zijn laatste boek naar voren haalt: Kevin Kelly. Die het in zijn The inevitable : understanding the 12 technological forces that will shape our future heeft over Becoming (worden) –  Cognifying (slimmeren) –  Flowing (stromen) –  Screening (kijken) –  Accessing (toegangen) –  Sharing (delen) –  Filtering (filteren) –  Remixing (remixen) –  Interacting (interacteren) –  Tracking (tracken) –  Questioning (vragen) en Beginning (beginnen).

Ik vermoed dat de heren en dames van de Singularity University net als Kevin Kelly de onvermijdelijkheid van onderstaande letters onderschrijven. Zoals vaak bij dit soort techno-optimisten hobbelt de ethiek en moraal er een beetje achteraan. De FD-redacteur volgde aan de Singularity University een dag lang een reeks lezingen over biologische ontwikkelingen. Hij merkt daarover het volgende op:

Dit leidt tot veel vragen uit de zaal over de ethiek rond het selecteren van foetussen, het verzekeren tegen ziektes en vrees voor banenverlies. Als reactie op exponentieel denken is ethiek de logische tweede rode draad van de week. De cursusnemers staan het liefst iedere ochtend eerst uitgebreid stil bij ethische vragen en de gevolgen voor de werkgelegenheid van al die exponentiële voorspellingen. Kennelijk dringt door dat al die voorspellingen realistisch zijn, of op zijn minst kunnen zijn. En dan ook nog binnen tien of soms wel vijf jaar.

6 D’s
DIGITIZED – (gedigitaliseerd) Bijna alles zal digitaal worden of zijn
DECEPTIVE – (bedrieglijk) het duurt vaak tóch nog langer voordat iets nieuws doorbreekt, waarmaakt wat het beloofde
DISRUPTIVE – (disruptief) Vaak halen nieuwe ‘dingen’ (producten en diensten) bestaande zekerheden onderuit. Zorgen voor veel verlies van banen, ‘gedoe’ en wordt door ‘slachtoffers’ niet met open armen ontvangen
DEMATERIALIZED – (gedematerialiseerd) Veel dingen die we nu nog fysiek tot ons nemen zullen ‘verworden’ tot diensten die we afnemen. Voorbeeld: een papieren boek wordt een Spotify-achtige dienst waardoor je toegang hebt of krijgt tot digitale content, ebooks
DEMONITIZED – (ont-gelden) Veel diensten worden bijna of helemaal gratis; er kan geen prijskaartje meer aan gehangen worden en/of geld mee worden verdiend
DEMOCRATIZED – (gedemocratiseerd) Het wordt via al onze netwerken steeds gemakkelijker om veel mensen te bereiken; ook kunnen steeds meer mensen ‘meedoen’.

7 P’s
PEOPLE – (mensen) Veel werknemers worden ondernemers (of zzp’ers)
PROPERTY – (eigendom) We gaan van bezitten naar delen (van dingen en diensten)
PRODUCTION – (productie) Het maken van ‘dingen’ verandert (3D printen, nanotechnologie e.d.)
PRICE – (prijs) Veel ‘dingen’ zullen nagenoeg gratis worden (denk aan muziek, informatie)
POWER – (macht) Traditionele kaders vallen weg, meer bottom-up en netwerken die zichzelf gaan besturen
POLICY – (politiek) Er zal met ‘de democratie’ geëxperimenteerd (moeten) worden
PROSPERITY – (welvaart) Denk aan zaken als toenemende ongelijkheid, invoering basinkomen e.d.

ArtikelDurf te dromen, de feiten staan het toe (FD, 27 augustus 2016)
Tegenlicht
Singularity University (april 2013)

Toeval?
Vandaag verscheen op De Correspondent een nieuw artikel van Rutger Bregman, de correspondent Vooruitgang. Daarin beschrijft hij een ontmoeting met Jos de Blok, de oprichter/directeur van Buurtzorg. Een succesvolle onderneming. Die ondermeer zo groot is geworden door het adagium om ‘zijn’ kumpanie met zo min mogelijk overhead en – vooral – managers te regelen. Een sprekend voorbeeld van wat er gaande is. Het is alleen – wederom – de vraag of men dit in Den Haag en andere machtscentra voldoende onderkent. Artikel: Waarom de baas van Buurtzorg de baas van Nederland zou moeten zijn  

Lees in dit verband ook: We kijken 20 jaar vooruit, maar plannen voor de volgende dag (november 2015)

Citaat 389 (maandag 29 augustus 2016)
Homepage Citaten 2016

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: