Categorieën
Boeken Citaten Literatuur

Met als rode draad hun maandelijkse boekbijeenkomsten waar ze niet alleen de gelezen boeken bespreken, maar ook hun eigen leven.

Op 14 februari 2017 houdt Yra van Dijk, hoogleraar Nederlandse letterkunde, een lezing over de Nederlandse literatuur van de laatste 30 dertig jaar. Die lezing heeft als titel: Mi have a droom : lezing over engagement in Nederlandse romans 1990-2015 en is vooral bedoeld voor leden en niet-leden van de bibliotheek die relatief veel literaire romans lezen en/of deel uitmaken van een leesclub. Wordt gehouden in de aula van het Maaslandcollege.

In het werkgebied van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB) zijn tientallen leesclubs actief. De directe aanleiding voor deze lezing was het verzoek van zo’n leesclub die 35 jaar bestaat en behoefte had aan een goede lezing over ‘dé’ Nederlandse  romans van de laatste jaren. Die er ‘toe doen’. Ze wilden bijgepraat worden en inspiratie op doen voor de toekomst. 

Aanbod

De NOBB heeft voor leesclubs van alles te bieden. Om te beginnen … leeskring-titels
In de (web)(catalogus kan gezocht worden op het onderwerp leeskring-titels. Op dit moment (7 februari 2017) levert dat 423 treffers op. Sommige titels zitten er echter dubbel in. Concreet kunnen op dit moment 411 titels gereserveerd en geleend worden. Van elke titel zijn meerdere exemplaren beschikbaar.

Klik hier voor een lijst op auteursnaam en hier voor dezelfde lijst op volgorde van uitgavejaar. Klik hier voor een pagina voor leesclubs die van deze optie gebruik willen maken. 

Veruit de meeste titels zijn romans; er zitten enkele non-fictieboeken tussen. Verder is het gros van de titels geschreven door Nederlandse auteurs; alhoewel er ook vertaalde romans tussen zitten. Het is verder een mix van bekende en onbekende namen. Jaarlijks worden nieuwe titels aan deze selectie (leeskring-titels) toegevoegd. Bekende en onbekende namen. De populairste auteur is Renate Dorrestein, waarvan maar liefst tien titels zijn geselecteerd voor leeskringen.

Lenen uit de normale collectie
Dit is natuurlijk ook mogelijk, alleen zijn er (1) niet altijd voldoende exemplaren beschikbaar en (2) vooral niet op hetzelfde tijdstip.

Ebooks als alternatief
Sinds enige jaren kunnen leden van de bibliotheek ebooks lenen. Momenteel kunnen circa 14 duizend boeken geleend worden, waaronder zo’n vierduizend romans.

De leesclub
Tussen de ruim vierhonderd leeskring-titels zitten er twee met de titel ‘De leesclub’;  van Renate Dorresetein en Elizabeth Noble.

Dit is een korte beschrijving van De leesclub van Renate Dorrestein (2010) (die geleend kan worden als boek, luisterboek en in een grootletter editie)
Zeven leesclubvriendinnen, ‘mutsen van middelbare leeftijd’, staan terecht voor de moord op hun lievelingsauteur: Gideon de Wit. Voor de rechter doen zij hun verhaal. Vol verwachting waren ze, met wat dozen Famous Grouse whisky en Gideon als reisgids, begonnen aan een literaire cruise ‘in de geest van Moby Dick’ langs de Schotse kust. Het werd een reis vol decepties: de regen, wind, aftandse naar petroleum riekende kotter, het eten (koolrapen) daar was nog overheen te komen, evenals het feit dat hun literaire held beduidend ouder en dikker bleek dan de foto’s op de achterkant van zijn boeken deden vermoeden. Moeilijker werd het toen het schip water ging maken (‘Al Gods schepselen moeten sterven. Maar we waren pas halverwege de Russische Bibliotheek…’) en de schrijver overboord sloeg. Uiteraard waren de dames hem achternagesprongen… De schrijfster is goed op dreef in deze onderhoudende, doldwaze komedie, die van het begin tot het eind heerlijk ‘over de top’ is. Een ode aan leesclubs, lezen en literatuur waarin tegelijkertijd alles en iedereen op de hak wordt genomen, maar waaruit de leesclubmutsen fier en ongeslagen tevoorschijn komen. Achterin, met een vette knipoog, een leesdossier met een interview met de auteur, aantekeningen over Schotland en discussiepunten.

En hieronder een beschrijving van De leesclub van Elizabeth Noble (2004) (kan geleend worden in een normale én grootletter editie)
‘Hartzeer en maagzuur’ (Nora Ephron), ‘De vrouw die tegen de deur aan liep’ (Roddy Doyle), ‘Het goud van de waarheid’ (Iain Pears), ‘Rebecca’ (Daphne Du Maurier), ‘Het meisje met de parel’ (Tracy Chevalier): een paar van de titels die de vijf Engelse vrouwen in deze roman in hun leesclub bespreken. Een jaar lang worden ze gevolgd, vijf vrouwen met geheel verschillende karakters en levens. Met als rode draad hun maandelijkse boekbijeenkomsten waar ze niet alleen de gelezen boeken bespreken, maar ook hun eigen leven. In dat jaar maken de vrouwen (erg) veel mee en hebben ze met allerlei problemen te kampen: een ontrouwe man, een huwelijk dat lijdt onder ongewenste kinderloosheid, een zwangere tienerdochter, een dementerende moeder, een doodgebloede relatie, etc. Ieder hoofdstuk begint met beknopte informatie over het gelezen boek, dan volgt een verslag van de boekbespreking, en vervolgens de belevenissen van de vrouwen die maand. Vlot geschreven, sympathieke roman voor een groot publiek met overtuigende personages en herkenbare situaties over het leven, lezen en vriendschap van vrouwen. Debuut van Elizabeth Noble (35), die Engels taal- en letterkunde in Oxford studeerde.

Twee andere titels met ‘de leesclub’ in de titel

bol.com | Nee, Ik Wil Niet Bij Een Leesclub!, Virginia Ironside ...

Virginia IronsideNee, ik wil niet bij een leesclub! (2006)
Marie is zestig jaar en vindt het geweldig. Ze begint een dagboek waarin ze haar ervaringen wil opschrijven. Niet die van een oude vrouw met allerlei kwaaltjes, maar van een levensgenieter die alle voordelen van het ouder worden benut, zoals gratis openbaar vervoer. Als haar zoon aankondigt dat ze oma wordt, vindt ze dat wel vreselijk, maar uiteindelijk blijkt de kleinzoon het middelpunt van haar leven te worden. Terwijl vriendinnen naarstig op zoek zijn naar jonge minnaars, speelt de grote vraag bij Marie of ze seks moet opgeven, juist als haar eerste grote liefde haar een avondje uitnodigt. Een humoristisch en soms heel ontroerend verhaal waarin het leven toch anders verloopt dan Marie verwacht had. Ouder worden heeft voor- en nadelen. Het boek is een soort dagboek van Bridget Jones voor wat oudere vrouwen.

bol.com | De leesclub voor het einde van het leven, Will Schwalbe ...

Will SchwalbeDe leesclub voor het einde van het leven (2012/2013)
Autobiografisch verhaal van de Amerikaanse uitgever/redacteur Schwalbe [1962]. De auteur beschrijft de laatste levensfase van zijn moeder die aan een ongeneeslijke vorm van alvleesklierkanker lijdt. Moeder en zoon praten over circa 142 titels en/of schrijvers met elkaar. Ze vormen een ‘leesclub’ voor twee personen en maken de stervensfase hierdoor draaglijker. De gesprekken vinden spontaan en vaak in de wachtruimte van het ziekenhuis plaats. Ze lezen niet systematisch, maar lukraak en zappen door zowel de wereldliteratuur als door de Bijbel, Agatha Christie en Roald Dahl. De joods/christelijke Schwalbe heeft een mooi thema te pakken met het ontroerende verhaal over een moeder-zoonverhouding waarin lezen centraal staat. Het is echter te fragmentarisch uitgewerkt; geen enkel werk wordt echt besproken. De auteur gaat van de hak op de tak en het boek heeft weinig diepgang.

Citaat 434 (woensdag 8 februari 2017)
Homepage Citaten 2017

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: