Categorieën
Muziek

Luistercafé Noordkade #04 Tim & Jeff Buckley

Op vrijdag 7 april 2017 werd in De Afzakkerij in Veghel de vierde editie van Luistercafé Noordkade gehouden.

Centraal stonden vader Tim en zoon Jeff Buckley. Beiden erg jong gestorven. Tim Buckley in 1975; zoon Jeff Buckley in 1997. Tim Buckley heeft in een relatief korte periode maar liefst negen studio albums uitgebracht. Na zijn dood verschenen (uiteraard) verschillende verzamelaars en live albums. Muziekkenners roemen vooral zijn in 1973 verschenen Starsailor. De in 1990 verschenen dubbelcd Dream letter : live in London 1968 geeft een goed beeld van zijn vocale kwaliteiten.
Van de dit jaar twintig jaar geleden gestorven Jeff Buckley verschenen tijdens zijn leven slechts twee albums, waarvan vooral de tweede (Grace) door muziekkenners tot de muziekcanon wordt gerekend.

Deze avond was de Nederlandse singer-songwriter Arthur Adam de hoofdgast. Hij speelde solo veel liedjes van vooral Jeff Buckley. Van vader Tim alleen Song to the siren, het liedje dat in 1984 door een opname van This mortal coil aan een nieuw leven begon. Arthur Adam sloot af met een een eigen liedje; geïnspireerd door Jeff Buckley.

Peter van der Wijst sprak met oud-popjournalist Bert van de Kamp en Jan Fred van Wijnen, die werkzaam is bij het Financieele Dagblad. In een vorig leven interviewde hij voor Vrij Nederland Jeff Buckley. Bert van de Kamp heeft beiden geïnterviewd (telefonisch en in het echt).

De avond werd geopend door twee leden van de (uit Heesch afkomstige) groep Co-incidental. Zij brachten hun versie van Hallelujah van Leonard Cohen. Een song die ná de coverversie van Jeff Buckley (op zijn Grace-album) door velen als het ware werd ontdekt en sindsdien door honderden artiesten in binnen- en buitenland is gecoverd.

Tijdens het gesprek met Bert van de Kamp werden twee YouTube filmpjes getoond


Er waren naar schatting vijftig bezoekers.


Cd’s in collectie samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken

Tim Buckley
Dream letter : live in London 1968 (1990)
Greetings from L.A. (1972)
Happy sad (1969)
Live at the Folklore Center, NYC – March 6, 1967 (2009)
Live at the Troubadour (1994)
Morning glory (1994)
Morning glory : anthology (2001)
Sefronia (1973)
Starsailor (1970)
Tim Buckley (1966)

Jeff Buckley
Grace (1994)
Live à l’Olympia (2001)
Songs to no one 1991-1992 (2002)
Mystery white boy (2000)

Homepage Luistercafé Noordkade

(dinsdag 11 april 2017)
Hans van Duijnhoven

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: