Categorieën
Boeken Citaten

Harry, de ongelooflijk bijzondere boekeneter

Een collega en jonge moeder vertelde deze week enthousiast hoe haar bijna twee jaar oude dochter reageerde op een prentenboek.

Ze zit nu in de fase dat ze verhaaltjes een beetje begint te begrijpen. Moet lachen om ridicule zaken. En haar ouders verbazen zich over de progressie; wat zo’n kind ‘al’ kan. Hoe het zich ontwikkelt. Gevoel voor humor krijgt. Zich kan verbazen. Ontsteld raken. Mooi om mee te (mogen) maken.

Dat het een oud boek is, doet er niet zo veel toe. Haar betoog was voldoende reden om het bewuste boek uit de kast te plukken.

De ongelooflijk bijzondere boekeneter is aanwezig in zeven bibliotheken. Een prima score voor een boek dat in 2009 (in een Nederlandse editie) uitkwam. Geschreven en getekend door ene Oliver Jeffers. Van wie vijf andere titels aanwezig zijn. Hij heeft een typische tekenstijl; dat kan zelfs een blinde zien.

Nederlandse bibliotheken kopen jaarlijks duizenden boeken aan. Indien ze dat doen bij de Nederlandse Bibliotheek Dienst maken ze gebruik van korte recensies, die u na kunt lezen in de webcatalogus. Hieronder die tekst, die kort en krachtig samenvat waar dit prentenboek over gaat.

Harry vindt boeken letterlijk om op te eten. Hij begint met een hapje van een woordje en al snel eet hij virtuoos in één hap een boek op. Zo verslindt hij woordenboeken, atlassen en moppenboeken. Hoe meer hij eet, hoe meer hij weet. De inhoud van het boek gaat rechtstreeks naar zijn hersenen. In zijn drift om de slimste mens ter wereld te worden overeet hij zich, wordt misselijk en alles raakt ontregeld. Dan trekt een half opgegeten boek op de grond zijn aandacht en begint Harry te lezen. Een kolderiek, hilarisch verhaal in een prachtig ruim formaat, goed verzorgd prentenboek met collageachtige bladzijden vol details en grapjes in verschillende technieken. De tekst in harkerige schrijfmachineletter en het beeld versterken elkaar. Op de achterzijde van dit originele kunstwerkje staat de waarschuwing om het boek niet op te eten. Er is echter al een hap uit genomen! Veel lees- en kijkplezier. Voor een ruime leeftijdsgroep vanaf ca. 5 jaar.

Een ezelsoor?
Bibliotheekboeken hebben als nadeel dat ze door veel mensen wordt geleend, gelezen, gebruikt. Dat kun je aan oudere boeken afzien. Beduimeld, het ‘mooie’ is er een beetje af. Ook bij dit boek. Alleen is het bezoedelde aanzien van de achterkant van dit boek oogbedrog. Is door Oliver Jeffers én de uitgever doelbewust zo gemaakt. Een grapje, maar zeer toepasselijk en herkenbaar voor mensen die boeken eten; papier lekker vinden. Ze bestaan, die mensen. Geloof me.

Citaat 459 (donderdag 4 mei 2017)
Homepage Citaten 2017

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: