Categorieën
Citaten

Welkom bibliotheek Schijndel en Sint-Oedenrode

Wellicht heeft u het gemerkt.

Dit weekend was het tijdelijk niet mogelijk om de webcatalogus te raadplegen, titels te reserveren of te verlengen. Zaterdag en zondag zijn data van de bibliotheken Schijndel en Sint-Oedenrode toegevoegd aan het automatiseringsssyteem van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB).

De aanleiding daarvoor was het opgaan van de gemeentes VeghelSchijndel en Sint-Oedenrode in de nieuwe gemeente Meierijstad. Die fusie begon op 1 januari 2017. Nu, bijna een half jaar later, zijn alle leden, titels en uitleengegevens als het ware losgeweekt uit het oude syteem, waar ze eerst in zaten en waar Schijndel en Sint-Oedenrode deel van uitmaakten.

Regionale samenwerkingsverbanden
Jaren geleden is – zoals in veel sectoren – ingezet op samenwerking tussen verwante instellingen, die in elkaars regio liggen. Dat is ook in de regio Noord Oost Brabant gebeurd.

Eerst gingen  de bibliotheken in de gemeentes Oss, Bernheze en Landerd samenwerken (onder de noemer BasisBibliotheek Maasland, BBM). Enkele jaren later sloot de gemeente Veghel aan. Toen ook de gemeente Uden mee ging doen werd de naam veranderd in NOBB = Noord Oost Brabantse Bibliotheken.

Door het ontstaan van de gemeente Meierijstad was het nodig de bibliotheken in Schijndel en Sint-Oedenrode toe te voegen aan het systeem van de Bibliotheek Veghel, en daardoor aan dat van de NOBB. Tot eind juni 2017 maakten de bibliotheken in Schijndel en Sint-Oedenrode deel uit van Bibliotheek De Meierij. Deze organisatie houdt feitelijk vanaf nu op te bestaan.

De bibliotheken in Schijndel en Sint-Oedenrode gaan op in Bibliotheek Meierijstad (samen met bibliotheek Veghel) en gaan deel uitmaken van de NOBB. De bibliotheken in Boxtel, Sint Michielsgestel en Vught gaan samenwerken met de bibliotheek in Den Bosch. Dit weekend zijn ook leden, titels en uitleengegevens van deze drie bibliotheken toegevoegd aan het systeem van Den Bosch.

Ingewikkeld?
Ja. Maar de kern is simpel. Bibliotheek De Meierij houdt op te bestaan. Schijndel en Sint-Oedenrode gaan samenwerken met de de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken. Boxtel, Sint-Michielsgestel en Vught gaan samenwerken met Bibliotheek Den Bosch. Er waren tot afgelopen zaterdag in onze brede regio Noord Oost Brabant drie bibliotheekorganisaties. Vanaf heden zijn er dat slechts twee: Den Bosch en de NOBB. Iets verder weg liggen Bibliotheek Dommeldal (Nuenen, Son, Geldrop), Biblioplus (Boxmeer, Gennep), Bibliotheek De Lage beemden (Gemert, Laarbeek) en Bibliotheek Eindhoven.

Samenwerken – een netwerk
Vanaf heden kunnen leden en niet-leden terecht in zestien bibliotheken in vijf gemeentes: Bernheze, Landerd, Meierijstad, Oss en Uden. In deze vijf gemeentes wonen ruim 250 duizend mensen. Alle titels en leden zijn opgenomen in hetzelfde systeem, waardoor leden gebruik kunnen maken van alle gezamenlijk aangeschafte titels. Via een vervoersdienst worden drie keer week gereserveerde objecten van A naar B vervoerd; en terug. Verder werken bibliothecarissen uit alle bibliotheken samen om projecten en activiteiten van de grond te krijgen. Kennis en expertise wordt gedeeld.

Enkele opmerkelijke zaken
Ruim 3600 inwoners van Schijndel zijn dit weekend toegevoegd aan het syteem van de NOBB; en 2700 mensen uit Rooij, sorry Sint Oedenrode.

Ook zijn dit weekend ruim 33 duizend objecten aan de collectie toegevoegd. Wel moet gesteld worden dat het gros van die titels reeds aanwezig was in de collectie; het zijn zogenaamde verdubbelingen. Natuurlijk zijn er ook unieke titels aan de catalogus toegevoegd. Vooral titels over de geschiedenis van deze twee plaatsen + lokale uitgaven.

De totale collectie van de NOBB omvat medio 2017 ruim 450 duizend objecten (boeken, dvd’s, cd’s, luisterboeken et cetera). In 2016 werden in deze 16 bibliotheken 1,2 miljoen materialen geleend. Ruim 47 duizend mensen zijn lid van de bibliotheek.

Artikel in BibliotheekbladBibliotheek De Meierij verdwijnt; NOBB en Bieb Den Bosch nemen het over (oktober 2016)

Artikel: Geschiedenis bibliotheek (februari 2013) 

Citaat 471 (maandag 26 juni 2017)
(welkom: Angeline, 2x Anita, Christina, Marie-José, Nancy, Sas en Willeke)
Homepage Citaten 2017

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: