Categorieën
Citaten Muziek

Playlist Muziekweb – Luister en geniet, thuis en onderweg!

Vanochtend kregen alle Nederlandse bibliotheken onderstaand mailtje.
Van Muziekweb, de muziekbibliotheek van Nederland.

Beste collega,

Regelmatig krijgt Muziekweb de vraag van bibliotheken of we niet alleen binnen, maar ook buiten de bibliotheekmuren hele nummers kunnen laten horen. En dat kan! Een samenwerking met Buma en Sena heeft het mogelijk gemaakt om hele nummers als één aparte stream op onze website aan te bieden: De Muziekweb Playlist. Luister en geniet, thuis en onderweg!

Wat is de Muziekweb Playlist?
De Muziekweb Playlist is bedoeld als kennismaking met bepaalde muziek. Zij wordt samengesteld rond specifieke thema’s. De Playlist bestaat uit één lange stream: er kan niet in worden door- of teruggespoeld. De stream kan wel worden gepauzeerd.

Wat kan mijn bibliotheek met de Muziekweb Playlist?
De thema’s worden zorgvuldig samengesteld door onze redactie, die hierbij zo veel mogelijk inspeelt op de actualiteit. De Playlist die nu online staat gaat over jazzartiesten, aanhakend bij het  North Sea Jazz festival. Hierna volgen de thema’s Wielrennen, Oude muziek en Back to school. Er zijn eerder al Playlists gemaakt over o.a. Arabische muziek, Klassiek voor kids, Fonos en Kaapverdië. Ongetwijfeld zijn dit thema’s die ook interessant zijn voor jouw bibliotheek.

Spreekt voor zich?
Nietwaar. Muziekweb is de (nieuwe) naam voor de Centrale Diskotheek Rotterdam. Dat is een bibliotheek die ruim veertig jaar geleden begon met het collectioneren van Lp’s. Later namen ze ook cd’s en dvd’s in collectie op. Het is veruit de grootste muziekbibliotheek in Europa. Honderdduizenden titels. In principe worden nooit titels afgeschreven. Daardoor is het een Fundgrube voor iedereen die op zoek is naar bijzondere platen. Leden van alle Nederlandse bibliotheken kunnen via de eigen lokale bibliotheek cd’s, lp’s of dvd’s reserveren; en lenen. Klik hier om te grasduinen in die immense collectie en om te reserveren.

De laatste jaren kun je op hun website (muziekweb) fragmenten beluisteren van alle tracks van alle platen uit hun collectie. Fragmenten, want beperkt tot 30 seconden. Dat had en heeft met rechten te maken. Vanaf heden mag Muziekweb playlists samenstellen en die uitgekozen tracks volledig laten horen. Verwacht geen lijsten met ‘de hits’ van nu, maar vooral playlistst om (relatief) onbekende muziek naar voren te halen. Muziek van artiesten die op Northsea Jazz (de laatste jaren in Rotterdam!) spelen. Maar op hun website staan andere thema’s: Arabische muziek, lente, Moederdag, koningsliederen, Pasen, verboden vruchten, Klassiek voor kids, carnaval en andere. Samengesteld door muziekkenners en -liefhebbers. Elke playlist bevat toelichtingen.

Een fantastisch initiatief.

Playlist MuziekwebPlaylist Muziekweb 

Cd’s lenen in de regio Noord Oost Brabant?
De Bibliotheek Oss begon in 1988 in samenwerking met de Centrale Diskotheek Rotterdam met de opbouw van een cd-collectie. En alhoewel het aantal uitleningen flink is teruggelopen is het gros van de collectie nog steeds aanwezig en kan voor een euro per stuk geleend worden. Titels die niet aanwezig zijn kunnen bij Muziekweb worden aangevraagd. In Oss staan ruim twintigduizend titels. Wekelijks worden nog enkele titels aan de collectie toegevoegd.

Citaat 473 (woensdag 28 juni 2017)
Homepage Citaten 2017

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: