Categorieën
Muziek

Luistercafé Noordkade #19 Robert Johnson

Vrijdag 2 november draaide het 19e Luistercafé Noordkade vooral rondom de Erpse groep Bluezy.

De uit zes personen bestaande groep bracht veel Robert Johnson-liedjes. Sommige liedjes waren bewerkt voor hammondorgel en saxofoon. Opmerkelijk, maar goed gedaan en uitgevoerd. Huub van de Berg, een van de leden van Bluezy, vertelde aan de hand van veel slides over Robert Johnson en de tijd waarin hij opkwam; ook vertelde hij waarover de songs gingen.

Robert Johnson
Hij is een van de beroemdste ‘deelnemers’ van de club van 27, muzikanten die op hun 27e zijn gestorven. Andere bekende namen zijn Jimi Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin, Amy Winehouse en Kurt Cobain. Robert Johnson maakte slechts twintig opnamen, tijdens twee opnamesessies in 1936 en 1937. Pas in 1961 werden deze gedeeltelijk voor het eerst ‘fatsoenlijk’ uitgebracht (op The king of the Delta blues singers); in 1970 volgde de rest (King of the delta blues singers : vol. II). In 1990 kwam zijn verzameld werk op een dubbelcd uit: Complete recordings.

Zijn liedjes werden pas in de jaren zestig door veel muzikanten ontdekt en opgenomen. Sindsdien behoort hij tot de grondleggers van de blues. Formeel is dat niet juist, want Robert Johnson is op zijn manier geïnspireerd door tijdgenoten en voorgangers als Son House, Willie Brown, Johnny Shines of Robert Lockwood jr.

Homepage Luistercafé Noordkade

(dinsdag 6 november 2018)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d