Categorieën
Citaten Maatschappij Media Next

Door een wereldtaal aan ons platform toe te voegen, kunnen we een nog beter medicijn tegen de waan van de dag voor jou zijn.

Five years
Ruim vijfeneenhalf jaar geleden deed Rob Wijnberg een oproep om je aan te melden als potentiële begunstiger van De Correspondent. Pas als zich voldoende burgers garant zouden stellen om minimaal zestig euro te gaan betalen zou hij de motor voor dat digitale platform aanzetten.

Binnen enkele dagen slaagde die opzet. Het is de geschiedenisboeken ingegaan als een van de beste crowdfunding operaties voor een journalistiek ‘product’ ever. Die actie en wat De Correspondent sinds de start is geworden heeft de aandacht getrokken. Ook internationaal.

Een ander verhaal
Vanaf het begin hebben we dit initiatief gesteund en onder de aandacht gebracht: Doelgroepdenken degradeert de krant op die manier tot vehikel van de adverteerder en het publiek tot handelswaar. (18 maart 2013)

Rob Wijnberg formuleert het vandaag zo:
Als politieke bewegingen, bedrijven, belastingdiensten, criminele organisaties, mensenstromen, handelsverdragen, natuurrampen, ecosystemen en algoritmes zich niet aan landsgrenzen houden, dan moet de journalistiek die ze wil beschrijven, begrijpen en bekritiseren dat ook niet doen.


Daarom willen we samen met jou De Correspondent naar het Engels uitbreiden.

Want de wereld heeft meer invloed op wat in ons eigen land gebeurt dan ooit. En wat in ons eigen land gebeurt, heeft meer invloed op de wereld dan ooit. Om de wereld nog beter te kunnen begrijpen, is grens overstijgende journalistiek belangrijker dan ooit.

Door een wereldtaal aan ons platform toe te voegen, kunnen we een nog beter medicijn tegen de waan van de dag voor jou zijn.

Ook Nederlanders mogen meedoen
Vandaag doet Rob Wijnberg een nieuwe oproep. Hij wil met zijn crew een Engelse editie gaan uitbrengen. Waardoor in een klap veel meer mensen bereikt zullen worden én hij in staat is nog  meer interessante correspondenten aan zijn platform te binden. Deze expansie zal – volgens mij – vooral ook de Nederlandse ‘abonnees’ van De Correspondent ten goede komen.

Maar The Correspondent gaat echter alleen van start als in de komende dertig dagen voldoende mensen zich financieel committeren aan dit initiatief. Hij wil 2,2 miljoen euro binnenhalen. En Rob doet vandaag natuurlijk een beroep op zijn eigen Nederlandse achterban. Artikel: Sluit je vandaag aan bij The Correspondent. En maak wereldwijde journalistiek mogelijk over de grote vragen van onze tijd.

De actie loopt tot 14 december 2019. Streefdoel is 2,5 miljoen dollar, = 2,2 miljoen euro. Je mag zelf bepalen hoeveel je wil bijdragen. Zeker is dat alle abonnees van De Correspondent straks toegang krijgen tot de Engelse ‘afsplitsing’ en uitbreiding.

Stand van zaken
Terwijl ik dit artikel afrond staat de teller op ruim een ton.

Ik heb het idee dat ‘ze’ het gaan halen. Dat The Correspondent in de komende lente zal starten. En waar kan maken wat Rob vandaag beweert:

En daarmee vergroten we samen de invloed van het soort journalistiek waarvoor wij staan. Niet alleen zou je als lid straks Engelstalige verhalen kunnen delen met wie je maar wilt, je helpt ook de filosofie en de principes achter De Correspondent te exporteren.

En dat is hard nodig in een wereld waarin het nieuws vooral cynisch maakt, verdeeldheid zaait, angsten uitvergroot, wantrouwen kweekt en steeds vaker het grensoverstijgende vacuüm overlaat aan complottheoretici en fake news-verspreiders.

Ander artikel: Nieuws bestaat uit sensationele, uitzonderlijke, negatieve, recente gebeurtenissen. (15 september 2018) – over vier artikelen die Rob Wijnberg dit jaar schreef over het belang van goede journalistiek. In dit artikel ook links naar andere artikelen die op deze website over De Correspondent sinds voorjaar 2013 zijn verschenen.

Citaat 554 (woensdag 14 november 2018)
Homepage Citaten 2018

Aanvulling woensdag 23 februari 2021
Niet alles lukt. Het duurde even, maar op zeker moment werden de eerste artikelen op The Correspondent geplaatst. Maar al snel werd duidelijk dat het a bridge too far was. Aankondiging: The Correspondent, onze Engelstalige site, stopt per 1 januari 2021. We willen alle leden bedanken voor hun steun (december 2020).

Journalist Leendert van der Valk volgde dit proces en schreef er een licht kritisch boek over: De Correspondent in Amerika (Uitgeverij Pluim)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: