Categorieën
Muziek

Luistercafé Noordkade #27 Ray Charles en New Orleans

Op vrijdag 6 september 2019 stond tijdens de 27e editie van Luistercafé Noordkade – aan het begin van het vierde seizoen – muziek uit New Orleans centraal.

Voor de zomer hadden we de bezoekers warm gemaakt voor een avond met muziek rondom Ray Charles. Dat bleek echter niet te kloppen. Muzikant en historicus Roel Spanjers speelde niet alleen nummers van Ray Charles, maar ook songs van Fats Domino, Jelly Roll Morton, Dr. John, Huey ‘Piano’ Smith. Ook noemde hij tijdens zijn optreden, annex muziekcollege Henry “Red” Allen, Louis Armstrong, James Booker (‘the spider on the keys’). Ook speelde hij op verzoek aan het eind Southern Nights van – misschien wel de invloedrijkste New Orleans musicus – Allen Toussaint.

Verder viel deze editie van Luistercafé Noordkade toevallig samen met een belangrijke voetbalwedstrijd. Het Nederlands (mannen)elftal moest de beslissende wedstrijd voor kwalificatie voor het EK spelen tegen Duitsland. Ze wonnen met 4-2. Dit had echter amper effect op het aantal bezoekers.

Normaliter treedt tijdens een Luistercafé Noordkade een gast aan. Dat was dit keer niet nodig. Roel Spanjers was kenner én muzikant. En deed dat zeer goed. Een zeer geslaagde avond; die bezoekers een breed inkijkje bood in de muziek van New Orleans.

Enkele cd’s
# – Spirit of New Orleans : the genius of Dave Bartholomew (1992)
Louis Armstrong. Complete Hot Five & Hot Seven recordings (2001)
James Booker. Spiders on the keys (1993)
Ray Charles. The birth of soul 1957-1959 (1991)
Elvis Costello & Allen Toussaint. The river in reverse (2006)
Fats Domino. They call me the Fat man (1993)
Dr. John. Desitively bonnaroo (1974)
Allen Toussaint. What is success : The Scepter and Bell recordings (2007)

Artikel: Southern nights – It was wonderful because I knew that everything that was important in the whole world was on this porch. (mei 2014)

Homepage Luistercafé Noordkade

(woensdag 11 september 2019)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: