KennisMakers

In 2014 namen de bibliotheken in de regio Noord Oost Brabant het initiatief voor KennisMakers.

In dit artikel worden verschillende artikelen die sindsdien op de website van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken (NOBB) zijn verschenen als het ware samengebracht én bewaard voor het nageslacht. Begin 2021 komt er een nieuwe versie van de website van de NOBB; en daardoor verdwijnen veel artikelen en informatie.

Afbeeldingsresultaat voor kennismakers logo

KennisMakers zijn mensen die op een bepaald terrein over veel kennis beschikken en dit willen delen met andere mensen, die open staan om daar kennis van te nemen. Sinds die tijd zijn in deze regio tientallen bijeenkomsten georganiseerd. Vaak eenmalig, maar soms iets langduriger. Ook hebben andere bibliotheekorganisaties het idee als het ware omarmd en overgenomen. prima. Overal zitten Kennismakers.

Afbeeldingsresultaat voor kennismakers

Vanaf deze pagina kunt u doorklikken naar verschillende plekken op deze website. KennisMakers die daarvoor open staan worden hier samengebracht. Ze stellen zich kort aan u voor. Indien u in contact wilt komen met een kennisMaker: gelieve u te wenden tot het inlichtingenbureau van uw lokale bibliotheek. Medewerkers van de bibliotheek spelen uw opmerking door naar de Kennismaker. Hij of zij zal vervolgens met u contact opnemen en proberen in te gaan op uw vraag of opmerking.

Op zeker moment realiseerden we ons dat we binnen onze eigen organisatie ook KennisMakers aan boord hadden. Collega’s die op een bepaald terrein ook redelijk veel weten. Dat bracht ons op het idee om hen als KennisMakers naar voren te halen. In de praktijk heeft dit echter niet uitgepakt zoals we in 2015 dachten. Zelden werden zij door mensen van buiten over hun specifieke ‘ding’ benaderd. Jammer, maar niet alles lukt. Voor het nageslacht en als inspiratie voor andere bibliothecarissen haal ik ze hier naar voren.

Meike Boertjes

Meike Boertjes is als specialist volwassenen binnen de Noord Oost Brabantse Bibliotheken vooral werkzaam in Veghel. Inmiddels niet meer.

Interessegebieden: beeldende kunst, Italië, koken, ballet, bloemen, planten en moestuinen

Toelichting
Ik hou van beeldende kunst en bezoek graag musea. Mijn interesse gaat vooral uit naar moderne kunst. Een boek zoals Alles is gekleurd van Joost Zwagerman lees ik dan ook graag, maar dan wel met een laptop in de aanslag, zodat ik alle namen of kunstwerken die ik niet ken meteen kan opzoeken. Verder hou ik enorm van Italië, als vakantieland, maar ook de taal, cultuur en vooral het eten. Ook heerlijk om over te lezen in de koude wintermaanden. Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in ballet en dat is dan ook de enige vorm van sport waar ik graag mee bezig ben. Ik vind het niet alleen leuk om te doen, maar ook geweldig om naar te kijken. Bloed, zweet en blaren was een tijd mijn favoriete tv-programma, maar ik kijk ook graag naar de andere varianten op deze serie. Sinds ik een tuin heb, heb ik er een nieuwe hobby bij: tuinieren. Het liefst met veel bloemen, en ik doe mijn best op een moestuintje. Vaak merk ik dat ik nog lang niet genoeg kennis en ervaring heb, maar het is leuk om te leren. En dan, als alles weer gesnoeid is en water heeft gehad, in een zonnige tuin lekker een boek lezen, het liefst een psychologische roman.

Enkele favoriete titels
Alles is gekleurd : omzwervingen in de kunst – Joost Zwagerman
Vaslav – Arthur Japin
Black Swan (regisseur Darren Aronofsky)
Alles wat er was – Hanna Bervoets
Opruimen, dat is de kunst!  – Ursus Wehrli

Maartje de Louw

Maartje de Louw-Vissers is als medewerker publieksservice & informatiebemiddeling binnen de Noord Oost Brabantse Bibliotheken vooral werkzaam in de bibliotheek Zeeland en af en toe in Schaijk.

Interessegebieden: roller derby, koken, festivals/concerten en moestuinen

Toelichting
Wat is er mooier dan in je leven doen waar je van houdt? Naast mijn enorm drukke leven als mama van drie kinderen:
* Kook ik graag, met verse ingrediënten, voor wie er maar wil komen eten, ik maak altijd genoeg 😉
* Ga ik graag naar allerlei festivals en concerten, al is dat wel iets minder frequent geworden sinds de kinderen er zijn, maar ik probeer toch regelmatig met mijn man of vrienden wat muziek binnen te krijgen.
* Verder is een grote passie sinds een jaartje: Roller derby! Ik, die niet van sporten houdt, krijg er geen genoeg van! Het is een full contactsport op traditionele quad rolschaatsen, waarbij blauwe plekken en ‘rinkrash’ een gegeven zijn.

Enkele favoriete titels
Bates Motel (serie) (niet aanwezig in de collectie) (Wikipedia)
De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine (boek/film) van Ransom Riggs
Pogingen iets van het leven te maken – het geheime dagboek van Hendrik Groen 83 ¼ jaar (boek)
Instinct (film) (Wikipedia)

Marina Polderman

Marina Polderman is binnen de Noord Oost Brabantse Bibliotheken werkzaam als specialist vernieuwing

Interessegebieden: Psychologie, bibliotheken, glutenvrij eten, suikervrij eten, Martha Nussbaum en Etty Hillesum

Toelichting
Mijn passies zijn psychologie, filosofie en gezond eten. Ik hou er van om te verdwalen in een verhaal. Het liefst verhalen van mensen met een bijzondere levensloop, bijvoorbeeld over mensen die het moeilijk hadden en niet opgaven. Verzonnen of waargebeurd, of een mengeling. Jij zegt het van Connie Palmen is voor mij de beste (psychologische) roman die ik sinds jaren las. Op het gebied van filosofie volg ik Martha Nussbaum actief, vooral haar benadering over de persoonlijke ontwikkeling van mensen spreekt mij aan. Ook bak ik graag koekjes. Al jarenlang volg ik een gluten- en melkvrij dieet en daardoor heb ik veel kennis verkregen over glutenvrije voeding.

Enkele favoriete titels
Jij zegt het – Connie Palmen
Groot Psychologisch Modellenboek
Voedzo: traditioneel, voedzaam en superlekker van Sharon Numan
Het verstoorde leven : dagboek van Etty Hillesum 1941-1943 van Etty Hillesum
Mogelijkheden scheppen : een nieuwe benadering van de menselijke ontwikkeling – Martha Nussbaum.

Evi Savelkouls

Evi Savelkouls is als specialist jeugd en volwassenen binnen de Noord Oost Brabantse Bibliotheken vooral werkzaam in Uden.

Interessegebieden: muziek, theater, musea, regelen en organiseren in de breedste zin van het woord, life long learning

Toelichting
Ik las eens de vraag: “Wanneer heb jij voor het laatst iets nieuws gedaan?” Deze vraag hoef je aan mij niet te stellen. Ik doe wekelijks, misschien zelfs dagelijks iets nieuws. Ik hou van verandering, ontdekken, vooruitgang, nieuwe dingen leren. Muziek speelt daarbij een belangrijke rol. Al vroeg ging ik op muziekles, want ik wilde heel graag bij de fanfare in ons mooie dorp Geffen. Sinds mijn 8ste bespeel ik een instrument, waldhoorn in onze fanfare en trompet in onze blaaskapel. Mijn man is professioneel muzikant, hij speelt onder andere in de Marinierskapel, dus er is de hele dag muziek in huis. Ook kom ik door hem op de meest bijzondere plekken.
Nieuwe dingen ontdekken doe ik ook in het theater: musicals, toneel, cabaret. Als het maar verhalen zijn waar ik ademloos in meegezogen kan worden. Ik ga graag op zoek naar nieuwe verhalen, nieuwe werelden die ik kan ontdekken. Dat doe ik ook door naar films te kijken, boeken te lezen, musea te bezoeken. En natuurlijk door te reizen. Ik probeer elk jaar een grote reis te maken naar een onbekende plek.
Daarnaast ben ik heel actief in het verenigingsleven. Ik doe veel vrijwilligerswerk op het gebied van communicatie, organiseren van evenementen en het uitdenken en opzetten van nieuwe concepten.

Enkele favoriete titels
Harry Potter – J.K. Rowling (alle titels aanwezig in de collectie)
Een schitterend gebrek – Arthur Japin
Anna, het leven van Annie M.G. Schmidt – Annejet van der Zijl
Eleanor & Park – Rainbow Rowell
Gerard van Maasakkers – Allez (deze cd niet aanwezig, wel vele andere)
Downton Abbey (hele serie aanwezig)

Peter van der Wijst

Peter van der Wijst is als specialist volwassenen Bibliotheek binnen de Noord Oost Brabantse Bibliotheken vooral werkzaam in Oss.

Interessegebieden: voetbalromantiek, Nieuw-Zeeland, bibliotheken en platenzaken

Toelichting
Nadat ik in 1990 in de Osse bieb een lezing van Boudewijn Büch had bezocht, wist ik het: ik wil Boudewijn Büch zijn. Ik kon (net als hem) uren doorbrengen tussen de boeken en ik wilde (net als hem) de wereld rond om reportages te maken. Op een dag koos ik voor de journalistiek en heb ik mooie reizen kunnen maken; tot aan Burkina Faso toe. Een half jaar geleden kreeg ik de kans om mijn andere liefde te omarmen: de bibliotheek, een plek waar de hele wereld samenkomt. En een plek waar al mijn interesses samenkomen.
Inmiddels heb ik al een voetbaltalkshow mogen organiseren, een lezing over Nieuw-Zeeland en middagen vol ‘Magic Moments’ over mensen die een passie hebben voor muziek. In 1990 waren dat nog toekomstdromen!

Enkele favoriete titels
Sufjan Stevens – Michigan (cd)
Een hartverscheurend verhaal van duizelingwekkende genialiteit – Dave Eggers (boek)
Bibliotheken – Boudewijn Büch (boek)
Little Miss Sunshine (film)
The Office US (televisieserie)

Hans van Duijnhoven

Hans van Duijnhoven is binnen het managementteam van de Noord Brabantse Bibliotheken verantwoordelijk voor ‘de inhoud’.

Interessegebieden: ontwikkelingen binnen de maatschappij, muziek, film, beeldende kunst, wetenschap, filosofie

Toelichting
Sinds 1980 ben ik als bibliothecaris werkzaam in de regio Noord Oost Brabant. Heb uiteenlopende functies bekleed; de nadruk ligt meestal op bibliotheekwerk voor volwassenen. Ik zeg vaak dat ik van sommige dingen meer weet dan de gemiddelde Nederlander. En aan de andere kant dat ik van weer andere dingen weinig tot niets weet. Ik probeer door het lezen van kranten (meervoud), opiniebladen en tijdschriften op velerlei terrein te volgen wat in de samenleving gaande is: politiek, cultureel, wetenschap. Volg via Twitter een select aantal ‘verkenners’, die me attenderen op andere interessante en/of relevante bronnen.

Verder bezoek ik in mijn vrije tijd vaker dan de gemiddelde Nederlanders concertzaaltjes, filmtheaters, musea, platenzaken, boekhandels, debatcentra. Probeer bij voorkeur zo min mogelijk op vakantie te gaan; en dan nog het liefst in ons eigen land. En als het kan fietsend of wandelend. Verder onderhoud ik in mijn vrije tijd de website www.muzieklijstjes.nl 

Schrijf de laatste jaren verdacht veel long read-achtige stukken over zaken die me opvallen en die ik probeer te koppelen aan ‘de collectie’, artikelen op websites etcetera. Ik zie mezelf als een soort mislukte journalist die probeert mensen in onze regio attent te maken op interessante ontwikkelingen. Probeer een deel van mijn be- en verwondering op anderen over te dragen. Tot slot: ik mijd het gros van de televisieprogramma’s. Kijk nooit naar het journaal (een half uur per dag!) en de meeste praatprogramma’s waar het vooral om de presentator draait.


Enkele favoriete titels
Boeken: Robert M. Pirsig. Zen en de kunst van het motoronderhoud : een onderzoek naar waarden (1974) en Alicja Gescinska. De verovering van de vrijheid : van luie mensen, de dingen die voorbijgaan (2011)
Cd’s: Townes Van Zandt. Our mother the mountain (1969) en Thomas Hampson. Beautiful dreamer : songs of Stephen Foster (1992)
Speelfilms: Cría cuervos (van Carlos Saura uit 1976) en The hours (van Stephen Daldry uit 2002, met muziek van Philip Glass)
Tv-series: The wire (created by David Simon, 2002) en Pride & prejudice (déze versie uit 1995, helaas niet meer aanwezig in de collectie)
Tv-programma: Tegenlicht
Platenzaken: Sounds (in Venlo), de beste in Nederland!
Filmhuizen: Natlab (Eindhoven), Verkadefabriek (Den Bosch) en Lux (Nijmegen)
Kritische websites: TruthoutDe Correspondent en Follow the money
Favoriete blogger: Seth Godin (diens levensmotto: Go, make something happen)

Blogs
Lezers van Stavast
Oefenen in een andere tijd
Who’s in control?
Voor ik dood ga, wil ik

(woensdag 17 februari 2021)

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

%d