Categorieën
Boeken

Leestips voor de komende periode

Woensdag 31 maart 2021 werd ik in de Bibliotheek Oss na veertig jaar en vier maanden uitgezwaaid als bibliothecaris. Een mooie bijeenkomst. Met weinig collega’s. Het is niet anders: corona rules nog steeds dit land. Toch smaakte het gebak prima, en werden er mooie woorden gesproken. Dank Mari.

De verrassing zat in de staart van het uurtje. Collega Peter had ruim veertig collega’s zo gek gekregen om voor een camera het woord tot mij te richten. Dat leverde een filmpje van ruim eenentwintig minuten op.

Als een goede producer had hij er goed de wind onder, want slechts vijf personen weken van zijn opdracht af. Zij noemden meer dan één boektitel, óf een cd-titel; en een persoon vergat in alle hectiek haar titel te noemen. En dan was er een trio, die samen één titel aandroegen, vergezeld van een gedicht van (oud-stadsdichter) Kitty Schaap waarin dat bewuste boek werd meegenomen.

Al met al zit ik nu oneerbiedig gezegd met tweeënveertig titels opgescheept. Poets, wederpoets. Tegen sommige deelnemers heb ik door de jaren heen té vaak boektitels laten vallen. “Lees dit eens, kijk daar eens naar.” Ik kan me voorstellen dat sommigen daar af en toe horendol van werden. “Heb je hem weer!”

Maar minder wantrouwend wil ik luid en duidelijk laten weten hoe blij ik met die tips ben; en vooral hoe sommigen kort en bondig hebben verwoord waarom het iets voor mij zou kunnen zijn.

Het zou raar zijn als ik alle titels zou kennen. Nee dus. Logisch, want er is zoveel. Ik vind het ook niet raar dat er titels bij zitten die ik wel degelijk ken, heb gelezen, dan wel zelf in mijn bezit heb. Ik heb vandaag wat zitten zoeken, en tellen.

Vierenveertig collega’s hebben meegedaan aan de oproep. Slechts één persoon noemde geen titel, drie noemden twee boeken. Drie collega’s kwamen met een cd aanzetten. Logisch, want daar heb ik ook iets mee. Maar het gros van de titels zijn boeken, fictie en non fictie. En ook jeugdboeken werden genoemd. Ook logisch, want er lopen in de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken veel bekwame jeugdbibliothecarissen rond. En ze weten dat ik jeugdboeken links laat liggen. Liet liggen?

Op dít moment heb ik het ‘heilige’ voornemen alle 42 aangedragen titels te gaan (her)lezen, dan wel te gaan beluisteren. En er – wie weet – op termijn mijn mening over ten beste te geven. Hoe? Geen idee. Dat is het leuke van leven. Je kunt je eigen projecten bedenken. Binnen en buiten je werk. Mits je natuurlijk een baan hebt (of had, zoals ik) waar dat op prijs wordt (beter: werd) gesteld.

Hieronder presenteer ik alle titels. Het filmpje staat op dit moment op YouTube, achter een muurtje. Weet niet of dat te zijner tijd zal worden geslecht. Her en der plaats ik in dit artikel enkele screenshots. De meest opvallende is van collega Irma, die met ‘het grootste cadeau’ kwam aangezet: de reeks ‘Mijn strijd’ van Knausgard. Zes dikke ‘roman-achtige’ boeken over zijn, tja: redelijk saaie leven. Gepubliceerd tussen 2009 en 2015. Ik heb ze thuis staan. Heb deel 1 ( Vader ) ooit gelezen; en toen gedacht dat de rest zou volgen als ik ooit met pensioen zou gaan. Bingo, dus. Dank, Irma, om me daaraan te herinneren.

Ik pak de boeken een beetje thematisch samen.
De koppen zijn voor sommige titels wat vergezocht, maar soit.
Bijna alle titels zijn opgenomen in de collectie van de samenwerkende Noord Oost Brabantse Bibliotheken. Of binnenkort; er zitten ook spiksplinternieuwe titels bij. Vaak zijn er van een bepaalde titel meerdere exemplaren beschikbaar; soms wel tot vijftien à twintig.

Cultuurgeschiedenis

Rob Bijlsma. Mijn roofvogels (Atlas Contact 2012, 414 p)
Rita Ghesquière & Vanessa Joosen. Een land van waan en wijs : geschiedenis van de Nederlandse jeugdliteratuur (Atlas Contact 2014, 575 p)
Ted van Lieshout. Wat is kunst? (Leopold 2020, 139 p)
Philippa Perry. Het boek waarvan je wilde Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet) (Balans 2019, 289 p)
Gerard Sonnemans. Blikken op Brabant : de canon van Nederland in Noordbrabants perspectief (Erfgoed Brabant 2012, 267 p)
Stefan Zweig. De wereld van gisteren (De Arbeiderspers 2016, 431 p)
Tja, hoe moet dat Zonder jou, vraagt Natasja zich (licht ironisch) af.

Romans – literatuur, SF, poëzie, ontspanning, thriller et cetera

Douglas Adams. Het transgalactisch liftershandboek (1980, 188 p) Bundel (2017)
Isabelle Allende. Bloemblad van zee (Wereldbibliotheek 2020, 367 p)
Isaac Asimov. De robotromans (1993, 1268 p) Bundel (1984)
John Boyne. Dief van de tijd (Boekerij 2016, 461 p)
Robert Bryndza. Laatste adem (Boekerij 2019, 360 p)
Gabriel Garcia Marquez. Honderd jaar eenzaamheid (Meulenhoff 1972, 491 p)
Yaa Gyasi. Verheven koninkrijk (De Bezige bij 2020, 318 p)
Roxanne van Iperen. ‘T Hooge Nest (Lebowski 2018, 381 p)
E.L. James. Vijftig tinten grijs (Prometheus 2012, 526 p)
Jón Kalman Stefánsson. Het geknetter in de sterren (Ambo Anthos 2021, 208 p)
Karl Ove Knausgård. Mijn strijd (6 delen) (De Geus 2009-2015, 3684 p): Vader (deel 1), Liefde (deel 2), Zoon (deel 3) Nacht (deel 4), Schrijver (deel 5) en Vrouw (deel 6)
Lieke Marsman. In mijn mand : gedichten (Pluim 2021, 53 p)
Chaim Potok. Mijn naam is Asjer Lev (Brandaan 1974, 383 p)
Saskia Sorginson. Zonder jou (Bruna 2015, 367 p)
Kevin Valgaeren. Blackwell (Lannoo 2018, 447 p)
Markus Zusak. De boekendief (Rainbow 2020, 552 p)
Ilse komt met een genre waar ik met een grote boog om heen loop. Liep!?

Jeugdboeken

Rachel Bright & Jim Field. Laat maar los, Koala (Gottmer 2017, 31 p)
Sjoerd Kuyper. Meneer Droste van het Kinderboekenmuseum (Hoogland & Van Klaveren 2020, 100 p)
Marloes Morshuis. Quotum : project Z (Lemniscaat 2020, 399 p)
Selma Noort. Koningskind (Leopold 2020, 251 p)
Janneke Schotveld. Avonturen van de dappere ridster (Van Holkema & Warendorf 2020, 87 p)
Lisa Tetzner. Levende bezems (Ploegsma 2003, 384 p)
Gea had het goed ingeschat, maar kon niet weten dat we al drie wandelingen uit dit boeken hadden ‘gedaan’, en er meer zullen volgen.

Wandelen

Anton Hellings & Hans van Rixtel. Kèùre Rontelum Skêndel (Schijndel media 2019, 72 p)
Twan Huys. Wandellust (Prometheus 2020, 231 p)
Are Kalvø. De outdoorwaanzin : hoe de trek naar buiten ons vroeg of laat te pakken krijgt (Balans 2019, 336 p)
Raynor Winn. Het zoutpad : over oude wegen naar een nieuw begin (Balans 2019, 318 p)
Gabri pleit voor een van dé bestsellers van de laatste jaren. Ben benieuwd of, en hoe het aansluit op Wandellust van Twan Huys.

Zoek je zelf (broeder)

Eva Edith Eger. De keuze : leven in vrijheid (LeV 2020, 325 p)
Roman Krznaric. De goede voorouder : langetermijndenken voor een kortetermijn wereld (Ten Have 2021, 303 p)
Charlie Mckesy. De jongen, de mol, de vos en het paard (Kok 2020, 128 p)
Monique van Orden. Tiny houses : living (Kosmos 2020, 208 p)
Els, getrouwd met een beroepsmuzikant en muziekdocent/dirigent, ‘moest’ natuurlijk met een luistertip komen. Ken Richard Galliano, maar niet deze cd uit 2010.

Muziek en (3) cd’s

Leo Blokhuis. Berlijn : muzikale revolutie (De Bezige bij 2020, 229 p)
Richard Galliano. Bach (Deutsche Grammophon 2010, CD)
PJ Harvey. Let England shake (Island 2011, CD)
Tom Lehrer. The remains of Tom Lehrer (Rhino 2000, CD)
Frits Spits. De standaards van Spits (Luiting-Sijthoff 2015, 399 p)
Marieke had waarschijnlijk een vermoeden dat klussen (niet) tot mijn favoriete hobby’s behoort. Maar wie weet.

Een nieuwe hobby?

Frank Rath. Onmisbare tips en tricks voor de klusser (Deltas 2019, 288 p)

Dank
Normaliter wordt er tijdens een afscheid, of bij een jubileum, in de Osse bibliotheek een liedje gezongen, of een sketchje opgevoerd. Dat kon, mocht dit keer niet. Het alternatief mocht er zijn. Collega’s vanuit de hele regio Noord Oost Brabant konden dit keer meedoen. Én hoe! Een extra voordeel is dat deze sketchjes blijven bestaan. En je het met mensen om je heen kunt delen, die er normaliter niet bij aanwezig kunnen zijn.

Ik vermoed dat collega Peter de grote ‘roerganger’ achter dit project was. Natuurlijk noemde hij geen boek, maar een cd. Mijn maatje (samen met Joost) tijdens Luistercafé Noordkade.

Een goeie tip. Bullseye. Alleen, ik kende Let England shake van PJ Harvey al. Was ook niet moeilijk om te missen. Was in 2011 één van de topplaten. Althans volgens de muziekkenners. Maar ik beloof dat ik hem zondag weer eens zal gaan draaien. Zit deze week (sinds 1988) in de MP-fase van JS Bach.

(Goede Vrijdag 2 april 2021) – dag 2
Hans van Duijnhoven

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Geef een reactie

Ontdek meer van Lezer van Stavast

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder