Categorieën
Onmetelijke kwaliteit

Onmetelijke kwaliteit in liedjes en verhalen

Zondag 20 april verzorgt Leon Giesen (= Mondo Leone) de afsluiting van de vierde reeks lezingen op de zondagmiddag.

Oorspronkelijk was hiervoor Joop Visser uitgenodigd, maar die moest afhaken. Gelukkig was Leon Giesen bereid het optreden op 20 april te verzorgen.

Leon Giesen is een Limburgse jongen (1962) die op vele terreinen actief is: filmer, muzikant en verhalenverteller. Die drie disciplines komen samen in zijn theaterprogramma’s die hij brengt onder de naam Mondo Leone, oftewel de Wereld van Leon. 

“Zijn wereld is op zich een heel gewone, een beetje zoals dat van ons allemaal. Wat Mondo Leone echter bijzonder maakt is de manier waarop er naar deze wereld gekeken wordt. Aan de hand van kleine observaties en gedachtespinsels neemt muzikant, filmmaker en verhalenverteller Leon Giesen je mee zijn wereld in, waar verwondering en verbijzondering hoogtij viert.”.

In de liedjes van Mondo Leone staan de “kleine” dingen uit het dagelijkse leven centraal. Kleine dingen die er (in zijn visie) meer toe doen dan de grote. Hij gelooft niet dat een leven waarin alles groter, beter, mooier enzovoorts is of wordt per definitie leidt tot een gelukkiger leven. Integendeel. Deze levenshouding ademen al zijn liedjes uit. En maakt zo op een muzikale manier als kunstenaar duidelijk wat het thema Onmetelijke kwaliteit ook in kan houden. Na vier serieuze lezingen een muzikale uitsmijter!

In 2006 sloot Jeroen van Merwijk op zijn manier ook de tweede reeks lezingen af. Veel bezoekers zullen zich dat legendarische optreden nog herinneren. Mondo Leone is in staat datzelfde kunststukje te bewerkstelligen.

Donderdag 9 februari 2008 bracht hij in De Lievekamp in Oss zijn programma Rad van avontuur. In De Groene engel zal hij op zondag 20 april een soort greatest hits programma brengen onder de titel Onmetelijke kwaliteit in liedjes en verhalen.

Uit zijn repertoire zal hij liedjes en teksten selecteren die aansluiten op het thema van de reeks lezingen. Op speciaal verzoek zal hij zeker ook het nummer Zinloze liefde brengen.

Mondo Leone Greatest hits: “Mondo Leone is een verrassende en vrolijkmakende totaalervaring. Met gebruikmaking van alle middelen die hem als muzikant en filmmaker ter beschikking staan, neemt hij je mee, zijn wereld (Mondo Leone) in. Het resultaat is een bonte mengeling van verhalen en gedachtes, korte films, live-muziek en liedjes. Mensen zeggen vaak dat ze Mondo Leone ontwapenend eerlijk, grappig en ontroerend vinden. Waar Mondo Leone ook gespeeld heeft, van The Big Apple tot Zundert, nog nooit is hij na afloop iemand tegengekomen die in één zin kon zeggen wat het nou precies is wat hij doet. Ontdek en ervaar het zelf!”

Zinloze liefde
Ik had er laatst echt zin in,
een avondje hangen voor de buis,
lekker thuis, met de bips op de bank en chips en drank onder handbereik,
mmm, ja, je weet wel hoe dat gaat.

Maar er was weer eens niks op, je weet wel hoe dat gaat,
ik kreeg alleen maar rommel en ruis.
Ik werd niet geraakt en niet vermaakt,
ik werd eigenlijk niks, behalve kwaad.

En in plaats van dat ik hem uitzette,
zette dat mij aan het denken. Van:
Eigen schuld en dikke bult, het ligt echt aan jou en mij.
Want wij krijgen wat we geven in dit leven en als wij nou niet meer liefde schenken.
Dan verdienen we dit:
Deze shit, is de spiegel van de maatschappij.

Liefdeloosheid is de ziekte van deze tijd.
Of is het zo oud als de mensheid?

Ben ik nou gek of klopt er gewoon iets niet aan de manier waarop wij leven.
Aan deze wereld waarin winstbejag sinds jaar en dag met stip op nummer één staat.
Waarin iedereen uiteindelijk dus méér wil krijgen dan wil geven.
Maar je voor niks (ja dat weer wel) door een klootzak doodgetrapt wordt op straat:

Liefdeloosheid…

Ik hoor je denken: Ja ja ja.
Weg met die vinger! Genoeg gemopperd.
Ja ja ja. De schuld van de maatschappij en het grote geld.
Ja ja ja. Hoog tijd dat er een oplossing wordt geopperd.
Een antwoord op die liefdeloosheid en dat zinloze geweld.

Van de cd: Nieuwe liedjes (V2 2006)

Open deuren naar geluk

In de week dat Joop Visser afzegde en vervolgens Leon Giesen werd benaderd, verscheen de derde cd van Mondo Leone. Die cd verscheen op zijn eigen MonDoLaLa label en heeft als titel Open deuren naar geluk.

Die titel, Open deuren naar geluk, past perfect binnen de reeks Onmetelijke kwaliteit. Het lijkt zo voor de hand liggend – kwaliteit nastreven als doel in het leven, gelukkig worden – maar is o zo verdomd moeilijk. Je realiseren dat geluk juist in het alledaagse, in de kleine dingen zit. Elf liedjes waarin dat “kleine”  wordt bezongen. Het kleine dat vol kwaliteit zit. Als je er tenminste open voor staat.

In het boekje betoont Leon Giesen eer aan elf artiesten die voor hem belangrijk zijn. Een brede smaak. Hieronder staan ze alle elf, vergezeld van de toevoeging van Leon en kunt u nagaan of het bewuste song voorkomt uit een cd in de collectie van BasisBibliotheek Maasland. U mist de tekeningen uit het boekje. De cd kunt u via de website van Mondo Leone bestellen of in elke fatsoenlijke platenzaak. Maar – o onmetelijke kwaliteit – die zijn door alle illegale downloaders naar de Filistijnen geholpen.

(vrijdag 6 juli 2007)

Homepage Onmetelijke kwaliteit

Door Hans van Duijnhoven

Bibliothecaris sinds september 1979. Werkzaam in de regio Noord Oost Brabant.

Één reactie op “Onmetelijke kwaliteit in liedjes en verhalen”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: